Nieuws/Binnenland
800633
Binnenland

Koenders: meer nadruk op voorkomen jihadisme

Ontwikkelingssamenwerking moet meer gericht zijn op het tegengaan van jihadisme. Als hulpprogramma’s meer rekening houden met gewelddadig extremisme, worden niet alleen de uitwassen, maar ook de grondoorzaken van terreurtoerisme aangepakt.

Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in zijn openingstoespraak op de internationale conferentie in Den Haag over de bestrijding van buitenlandse terroristische strijders. Nederland is samen met Marokko voorzitter van het samenwerkingsverband waaraan behalve de EU 29 landen meedoen. Doel is de stroom jihadisten te stoppen, rekrutering en radicalisering tegen te gaan en financiële steun voor terreurgroepen te stoppen.

Op de conferentie leren landen en organisaties van elkaar hoe ze dat het beste kunnen doen. In Europa wordt volop gestudeerd op de aanpak van ontkiemend moslimextremisme. Dat is nodig ook, want inmiddels zijn er al 20.000 moslimstrijders de grens over gegaan om te vechten in brandhaarden als Irak en Syrië. Daaronder bevinden zich zo’n tweehonderd Nederlanders. Het merendeel is tussen de 15 en 20 jaar oud.

Koenders gaf de Nederlandse aanpak via lokale professionals, het onderwijs en via families van (potentiële) jihadisten als voorbeeld dat internationaal navolging verdient. Net als de 42,6 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld dat Nederland de komende vijf jaar via ambassades besteedt aan het bestrijden van terreurtoeristen in het buitenland.

Dinsdag sluiten experts van de militaire coalitie tegen terreurleger IS zich aan bij de conferentie in Den Haag.