Nieuws/Binnenland
800650
Binnenland

Online dealers blijven vastzitten

Drie mannen die via internet op grote schaal drugs zouden hebben gedeald, blijven drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald. De drie (55, 25 en 24 jaar oud) moeten op 1 september weer voor de rechter komen.

De 55-jarige verdachte noemde zichzelf HollandOnline op anonieme marktplaatsen, zoals Silk Road 1 en Silk Road 2.0. Hij werd in december opgepakt. In zijn huis in Amsterdam vonden agenten onder meer 9 kilo xtc-pillen en meer dan 400.000 euro aan contant geld en bitcoins.

Een 24-jarige Utrechter, die de schuilnaam AlbertHeijn gebruikte, was volgens justitie een van de belangrijkste drugsverkopers op een andere marktplaats op internet. De derde man, de 25-jarige 'AmsterdamUnited', gold als leverancier. Zij werden in maart gearresteerd.

Silk Road was een zwarte markt op internet. Het bestond tussen 2011 en 2013. Oprichter en eigenaar Ross Ulbricht werd vorige maand veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in Amerika. Ulbricht eiste bij elke verkoop een klein percentage op. De Amerikaanse autoriteiten schatten dat er voor 213,9 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro) op Silk Road is verhandeld; dat zou meer dan 11 miljoen euro aan commissies hebben opgeleverd.

Een handlanger van Ulbricht, Maikel S. alias SuperTrips uit Woerden, kreeg in Amerika tien jaar celstraf. De Nederlander verkocht onder meer MDMA, xtc, cocaïne en lsd via Silk Road. Daarmee verdiende hij in korte tijd meer dan 3 miljoen dollar (bijna 2,7 miljoen euro) aan bitcoins.

Na de sluiting van Silk Road begon Ulbricht een nieuwe marktplaats, Silk Road 2.0. Ook die is inmiddels uit de lucht.