Nieuws/Binnenland
800685
Binnenland

Werkstraf voor juwelier Goldies

Juwelier Willy Sanders uit Deurne is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor verboden wapenbezit. Er was tegen hem tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist.

Met het illegale vuurwapen werden vorig jaar maart twee overvallers in zijn zaak, Goldies in Deurne, doodgeschoten. De vrouw van de juwelier, Marina, opende het vuur toen zij en haar man werden aangevallen. Daarvoor wordt ze niet vervolgd door het Openbaar Ministerie, omdat ze zichzelf en haar man mocht verdedigen. Ze dacht dat hij werd vermoord.

De advocaat van Willy Sanders had gevraagd om een gerechtelijk pardon omdat de juwelier al genoeg gestraft was. De rechtbank vindt de feiten daarvoor te ernstig. Bovendien moet worden voorkomen dat mensen zich gaan bewapenen uit angst voor misdrijven zoals overvallen, aldus de rechter. De straf werd wel beperkt vanwege de ingrijpende gevolgen van de overval voor de juwelier en zijn gezin.

„De rechter wil een signaal afgeven aan de samenleving”, reageerde advocaat Jan Hein Kuijpers op de uitspraak. Hoogstwaarschijnlijk gaat de juwelier in hoger beroep, kondigde hij aan.