Nieuws/Binnenland
800698
Binnenland

'Parasiet bij kat verhoogt kans op schizofrenie bij mens'

Wanneer de grote ogen in zo'n wollig kattenkoppie je aankijken, denk je niet gelijk aan de Toxaplosma Gondii, de parasiet die een kitten mogelijk bij zich draagt. En al helemaal niet dat deze parasiet de kans op behalve lichamelijke aandoeningen, mogelijk ook geestesziekten bij de mens kan veroorzaken.

De betreffende parasiet kan elk warmbloedig organisme infecteren, dus ook de mens. De meeste mensen die het parasiet bij zich dragen, zullen dat nooit merken, maar mensen met een zwak immuunsysteem kunnen wel last krijgen van de meest uiteenlopende lichamelijke klachten, zoals griep en blindheid.

Volgens CBS News toont nieuw onderzoek echter aan dat deze parasiet in enkele gevallen ook psychische klachten kan veroorzaken. Onderzoekers van de John Hopkins University School of Medicine hebben de afgelopen drie decennia onderzoek gedaan naar het verband tussen de parasiet die katten bij zich dragen en psychische aandoeningen als schizofrenie en bipolaire stoornissen bij mensen.

In hun onderzoek vonden ze een link tussen het bezitten van katten in de jeugd en het ontwikkelen van een dergelijke psychische aandoening op latere leeftijd. ,,Het (vroegere) bezit van een kat is een gegeven dat we vaak terugzien bij mensen die lijden aan bijvoorbeeld schizofrenie'', aldus de onderzoekers in een persbericht.