Nieuws
800701
Nieuws

Wanneer mag u met pensioen?

Omdat we allemaal ouder worden, moeten we langer doorwerken. Als hierover iets in het nieuws komt, levert dit altijd verhitte reacties op. Zo ook vorige week, toen de Eerste Kamer instemde met het voorstel van het kabinet om de aow-leeftijd sneller naar 67 te laten stijgen.

Nieuws?

Eigenlijk was er niets nieuws onder de zon. De aow-leeftijd is al vanaf 2013 in stapjes aan het stijgen naar 67. Dat het kabinet de aow-leeftijd sneller wilde verhogen, stond ook al in het regeerakkoord.

Wat veel mensen niet weten, is dat de aow-leeftijd niet stopt bij 67. Hij stijgt in de toekomst mee met de levensverwachting. Maar ook dit is niet nieuw; het stond al in de wet.

De communicatie over de aow-leeftijd en de pensioenleeftijd laat nogal te wensen over. Daardoor is er veel verwarring over. Laat ik proberen uit te leggen hoe het zit. Dan weet u in ieder geval waar u aan toe bent. En wat u kunt doen als u eerder met pensioen wilt.

Wanneer krijgt u pensioen?

Met deze tool ziet u binnen een minuut vanaf welke leeftijd u aow krijgt.

Veel mensen bouwen – naast de aow – ook nog pensioen op bij een pensioenfonds via de werkgever. Wanneer uw pensioenfonds begint met uitbetalen, verschilt per pensioenregeling. Bij sommige pensioenfondsen stijgt de pensioenleeftijd mee met de aow. Andere pensioenfondsen gaan voorlopig uit van 67 als pensioenleeftijd.

Hoe het voor u zit, hangt dus af van uw pensioenfonds. Een goede vuistregel is dat u pensioen krijgt vanaf uw aow-leeftijd.

Eerder met pensioen?

Als u eerder met pensioen wilt, dan kan dat natuurlijk. Maar dan moet u wel iets doen. Wat u het beste kunt doen, hangt erg af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Veel pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om eerder pensioen te ontvangen. U krijgt dan per maand uiteraard wel minder.

Als u een koophuis heeft met een aflossingsvrije hypotheek, dan is het vaak verstandig om extra af te lossen. U verlaagt dan uw woonlasten en heeft daardoor ook minder inkomsten nodig als u met pensioen bent.

U kunt ook nu alvast beginnen om maandelijks extra geld opzij te zetten voor uw pensioen. Een spaarrekening levert op dit moment weinig op. Beleggen levert meer op, maar brengt ook meer risico met zich mee. Er zijn ook speciale pensioenproducten. Die kunnen interessant zijn, maar zitten ook ingewikkeld in elkaar. Laat u goed adviseren als u dit overweegt.

Nachtrust

Pensioen is voor veel mensen nog ver weg. Dus het is heel verleidelijk om het voor je uit te schuiven. Maar ondertussen blijft het toch knagen. Zoek nu uit hoe wanneer u aow krijgt. En onderneem actie als u eerder met pensioen wilt. Dan kunt u weer rustig slapen.