Nieuws/Binnenland
800736
Binnenland

Toch vrijspraak dodelijke val balkon Enschede

De 39-jarige man uit Enschede die eerder negen jaar celstraf kreeg omdat hij zijn zeventienjarige vriend van een balkon zou hebben gegooid waarna die overleed, is in hoger beroep vrijgesproken.

Het gerechtshof vindt doodslag niet bewezen, nu deskundigen geloven dat het ook een ongelukkige val kan zijn geweest.

Surveillerende politieagenten ontdekten de zeventienjarige jongen op 11 januari 2013 rond 03.30 uur onder aan een flat in Enschede met zijn hoofd in een plas bloed.

Terwijl hij overleed in het ziekenhuis, meldde de 39-jarige vriend zich bij de politie. Hij vertelde dat er ruzie was geweest, waarbij de vriend over de rand van het balkon klapte. Na het eerste onderzoek meende het Openbaar Ministerie (OM) dat de man hard moest zijn geduwd, omdat je niet zomaar over de rand valt. De rechtbank volgde dat en legde zoals geëist negen jaar cel op wegens doodslag.

In hoger beroep legden deskundigen verder uit dat het óók nog afhangt van het zwaartepunt van het lichaam ten opzichte van de balkonrand. De rand was vijf centimeter lager dan moderne bouwregels voorschrijven. Het Openbaar Ministerie eiste daarom nu drie jaar cel wegens „mishandeling met de dood tot gevolg”. De uitleg van de 39-jarige dat zijn jonge vriend zich losrukte en viel, kan heel goed kloppen, meent het hof. Ook mishandeling is niet bewezen.

Het hof liet de man, die al een tijd vastzat, eind februari al vrij.