Nieuws/Buitenland
800745
Buitenland

G7 akkoord over 2 gradendoel

De regeringsleiders van de G7 hebben maandag een akkoord bereikt over het klimaat. De zeven wereldmachten stemden ermee in de temperatuur van de aarde niet meer dan twee graden te laten stijgen. Met de afspraak lopen de landen vooruit op de klimaattop die de Verenigde Naties in december organiseren in Parijs.

Bedoeling is in de loop van de eeuw een wereldeconomie te krijgen die geen fossiele brandstoffen verbruikt. Het gebruik van kolen en olie moet op zijn laatst in 2025 duidelijk worden teruggedrongen. In de G7-slotverklaring wordt gesproken van een reductie in de bovenste regionen van de aanbevelingen van het IPCC klimaatpanel. Die VN-organisatie bepleit een reductie van 40 tot 70 procent. De G7 trekt 100 miljard dollar uit voor financiering van de reductie.

Ook bereikten de aanwezige leiders een akkoord over het verscherpen van de sancties tegen Rusland als de situatie in Oekraïne verslechtert. EU-president Donald Tusk had zich daar zondag voorafgaand aan de top al hard voor gemaakt. Moskou steunt volgens het Westen de separatisten in het oosten van Oekraïne en eigende zich onrechtmatig de Krim toe. De annexatie van het schiereiland was in 2014 reden om Rusland uit de G8 te zetten en weer verder te gaan als G7.