Nieuws/Binnenland
800772007
Binnenland

Gemeente lanceert kruistocht

Lachgaskoning Amsterdam krijgt boete van 100.000 euro

AMSTERDAM - De Amsterdamse lachgas-ondernemer Deniz Üresin heeft een boete van 100.000 euro gekregen van de gemeente Amsterdam. Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder tegenover De Telegraaf.

De eigenaar van Ufogas weigert, ondanks herhaaldelijk aandringen, te stoppen met het verkopen van lachgas rond uitgaansgelegenheden. De gemeente en Üresin liggen al lange tijd overhoop. Laatstgenoemde vond dat zijn handel legaal is vanwege een maas in de wet. De gemeente heeft dat onderzocht, en zegt dat het onzin is.

„De gemeente Amsterdam heeft meerdere overtredingen geconstateerd door Ufogas na het inwerking treden van de last onder dwangsom. Gisteren (vrijdag) heeft de gemeente Ufogas laten weten dat zij een voornemen van een invorderingsschikking krijgen van in totaal €100.000”, staat in een verklaring.

Ook is Üresin bekendgemaakt dat hij onmiddellijk moet stoppen. Doet hij dit niet, dan wordt per overtreding 15.000 euro gevorderd, met een maximum van drie ton.

Lachgaskoning

Üresin geldt als ’de lachgaskoning van Amsterdam’. In de hoofdstad is het gebruik en ook de verkoop van het lachgas explosief gestegen. Het wordt vanuit bakfietsen verkocht in de buurt van uitgaansgelegenheden.

Begin september kwam de ondernemer nog in het nieuws omdat hij met een beroerte in het ziekenhuis was beland. Volgens tipgevers van Het Parool zou Üresin ‘helemaal out’ zijn geweest. Zelf ontkende hij dat. ,,Ik was uitgeput, maar kon na een half uur weer gaan met het advies dat ik even goed moet slapen en eten. Dat heb ik gedaan. Als mensen door alcohol wat overkomt, lachen we er om, maar bij lachgas roept iedereen: ‘Oh, wat erg’, haha.”

Andere partijen

De gemeente heeft aan ’diverse andere partijen’ een last onder dwangsommen opgelegd. Die bedrijven moeten dus op hun tellen passen. Aan tientallen andere ondermeningen of verkopers is een waarschuwing gestuurd.