Nieuws/Binnenland
800792
Binnenland

Ambulancemedewerkers voeren acties op

Ambulancemedewerkers voeren deze week hun acties op voor een betere cao. Dinsdag houden ze in de regio Rotterdam-Rijnmond van 12.00 tot 14.00 uur een werkonderbreking. Dat maakte FNV Zorg & Welzijn maandag bekend.

Alleen in spoedsituaties, bij 112-gevallen, rukken de ambulancemedewerkers uit. Dat betekent dat al het geplande vervoer en patiëntenvervoer waarbij geen sprake is van acute medische zorg, vertraging oploopt. „Na vier weken in het hele land stiptheidsacties te hebben gevoerd voor een fatsoenlijke loonsverhoging, schalen de ambulancemedewerkers vanaf deze week de acties op”, aldus de vakbond.

De actievoerders willen dat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) snel „goede cao-afspraken” maakt met FNV en CNV, op het gebied van werkomstandigheden, werkdruk en koopkracht. Alle ambulancemedewerkers houden zich al vier weken strikt aan hun werktijden. Ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

Vakbonden hameren er al tijden op dat ambulancepersoneel dagelijks onder zware omstandigheden werkt. Ze moeten onder hoge druk werken, draaien regelmatig nachtdiensten en krijgen regelmatig te maken met agressie. Mede daarom eisen de bonden een structurele loonsverhoging van 2,5 procent, geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien.