Nieuws/Buitenland
800839
Buitenland

'Historische en betekenisvolle Turkse uitslag'

Met de uitslag van de verkiezing in Turkije geeft de bevolking een belangrijk signaal aan president Recep Tayyip Erdogan. Dat zegt Thijl Sunier, islamoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De AK-partij van Erdogan heeft de absolute meerderheid in het parlement verloren. „Erdogan heeft twaalf jaar lang het gevoel gehad dat hij onverwinnelijk was en dat niemand hem iets kon maken. Maar met deze verkiezingsuitslag hebben de Turken duidelijk gemaakt dat hij moet inbinden. Dat maakt deze uitslag heel betekenisvol en historisch. Dit is groot nieuws voor Turkije.”

Erdogan kan zijn hervormingsplannen nu niet zomaar doorzetten. „Erdogan heeft de afgelopen periode steeds meer macht naar zich toegetrokken. Zeker gezien de persvrijheid kun je voor bijna niets al opgepakt worden. Maar Erdogan zal op veel gebieden nu toch zeker water bij de wijn moeten doen. Psychologisch heeft deze uitslag daarom ook heel veel waarde. Dat moeten we zeker niet onderschatten.”

Het pro-Koerdische HDP heeft de kiesdrempel met meer dan 13 procent van de stemmen ruim gehaald. „Dit is iets waar veel Turken op hoopten. Dit is heel positief voor het volk. Er wordt vaak gedacht dat er in Turkije vooral meelopers zijn. Maar de politiek is in het land juist heel belangrijk. De Turken praten hier heel veel over.”

Sunier vindt het moeilijk te zeggen hoe het parlement er in Turkije uit zal gaan zien. „Erdogan zal zeker nog proberen om de situatie naar zijn hand te zetten. Er moet een coalitie komen, maar het kan ook zijn dat er een minderheidsregering wordt gevormd. In het verleden hebben we in Turkije al hele merkwaardige coalities gezien. Er kunnen nog hele rare dingen gebeuren. Het is afwachten wat het gaat worden.”