Nieuws
800865
Nieuws

Madurodam laat zien waar ons kleine land groot in is

Madurodam opent deze zomer nieuwe attractie

Deze zomer opent Madurodam een nieuwe attractie die bezoekers het verhaal van het begin van Nederland laat herbeleven.  Een mooi verhaal waar goed te zien is waar een klein land groot in is.

In 'Het Hof van Nederland' ondergaan bezoekers een multi-zintuigelijke ervaring van ca. 4 minuten. De experience is geïnspireerd op het gelijknamige museum Dordrecht dat tijdens Koningsdag werd geopend door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Joris van Dijk, directeur Madurodam: "Deze zomer introduceert Madurodam een belangrijk verhaal over het ontstaan van Nederland: Het Hof van Nederland. Het verhaal achter Het Hof van Nederland neemt je mee naar een spannend moment in de vaderlandse historie, dat je meebeleeft op een eigentijdse manier die al je zintuigen prikkelt. Bezoekers nemen aan een grote tafel de plaats in van de deelnemers aan de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 en ervaren de spanning van dat belangrijke moment in de Nederlandse geschiedenis. Het is de eerste attractie waar bezoekers naar toe worden geleid bij binnenkomst, dus voor de bezoeker begint Madurodam waar Nederland begon." Acteur Vincent Croiset speelt een belangrijke rol in de experience. Het ontwerp en de ontwikkeling van de attractie ligt in de handen van Jora Vision.

De Grote Verhalen van Nederland

Het Hof van Nederland vertelt het grote verhaal over waar Nederland begon. Madurodam kiest ervoor de Grote Verhalen van Nederland op verschillende manieren te vertellen: miniatuur, interactief of door een complete belevenis waarbij de bezoeker op een indringende manier wordt meegenomen naar een belangrijk moment in de historie. Joris van Dijk: “Door op verschillende manieren de grote verhalen van Nederland te vertellen, beleven bezoekers spelenderwijs waar een klein land groot in is.”

Verhaal achter Het Hof van Nederland

De Eerste Vrije Statenvergadering vond plaats van 19 juli tot en met 23 juli 1572 in de Statenzaal van het Augustijnenklooster van Dordrecht. Deze vergadering werd samengeroepen in opdracht van stadhouder Prins Willem van Oranje. Hier werden in het geheim de 12 steden van Holland bij elkaar geroepen. Zo begon de opstand tegen de Spanjaarden en ontstond de basis voor de republiek, waaruit later ons land geboren werd. Bezoekers worden meegenomen naar dit bepalende moment in de historie. Directeur van Het Hof van Nederland, Peter Schoon, is verheugd met de opening in Madurodam: “Het is voor ons een hele eer en we zijn blij dat dit belangrijke historische verhaal aan een breed publiek wordt verteld.”

Kijk hier de teaser.