Nieuws/Binnenland
800889
Binnenland

Taxichauffeurs staken op Schiphol

Taxichauffeurs staken maandagochtend op Schiphol uit protest tegen een uitspraak van het gerechtshof. Dat bepaalde in april dat voortaan alle taxichauffeurs mensen mogen ophalen en wegbrengen van en naar de luchthaven. Eerder kon dit alleen als ze over een speciale, dure vergunning beschikten. Volgens een woordvoerder van Schiphol rijden er slechts mondjesmaat taxi's.

De boze chauffeurs leggen hun werk tot 12.00 uur neer. Ze zijn boos dat op Schiphol nu ook chauffeurs zonder de benodigde vergunning vrij hun gang kunnen gaan. Volgens een woordvoerder van het Rotterdamse taxibedrijf Bios-groep, dat over de 'Schipholvergunning' beschikt, zijn er grote zorgen over hoe het nu verder moet met de taxidiensten op de luchthaven. Hoewel de chauffeurs van zijn bedrijf maandag niet staken, is er alle begrip voor de actie.

Volgens de woordvoerder is er overleg met Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer om tot een oplossing te komen. Naast de Bios-groep mogen BBF Schipholtaxi en Willemsen De Koning officieel op de luchthaven rijden. Daarnaast zijn er nog kleinere bedrijfjes die mogen rijden als er plek is. „Maar zij betalen daar ook elke maand flink voor en zien hun omzet nu weglekken.”

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Schiphol behoort, staat dat alleen taxi's met een speciale vergunning op Schiphol mogen werken. Het hof oordeelde dat die afspraak niet is toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000. Elke taxichauffeur met vergunning mag volgens het vonnis klanten vervoeren op alle wegen die voor het openbaar verkeer openstaan.