Nieuws/Buitenland
801030754
Buitenland

Zwitsers stemmen voor verhoging pensioenleeftijd voor vrouwen

Bern - De Zwitsers hebben zich zondag in kleine meerderheid uitgesproken voor het verhogen van de pensioenleeftijd voor vrouwen van 64 naar 65 jaar, dezelfde leeftijd als al voor mannen gold. Na vergeefse pogingen in 2004 en 2017 om het stelsel aan te passen aan de gestegen levensverwachting en de komende golf van gepensioneerden uit de babyboomgeneratie, boekte de regering nu wel succes. Een ander, eveneens per referendum voorgelegd voorstel, sneuvelde echter: de kiezers stemden tegen een verbod op intensieve veehouderij.

Het Zwitserse parlement stemde vorig jaar in met de maatregel de pensioenleeftijd van vrouwen gelijk te trekken met die van mannen. Linkse partijen en vakbonden zijn tegen de hervorming "over de rug van vrouwen" en dwongen een referendum af over de zaak.

Voorstanders van de hervorming meenden dat het gelijktrekken van de leeftijd niet onredelijk is. Tegenstanders wezen op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen minder en krijgen volgens cijfers van het ministerie van Economische Zaken gemiddeld een 35 procent lager pensioen dan mannen. Die ongelijkheid moet eerst worden aangepakt alvorens het pensioenstelsel kan worden aangepast, zeiden critici.

De stemgerechtigden konden zich zondag ook uitspreken over een verbod op de intensieve veehouderij. Fabrieksmatige veehouderij zou tot het verleden moeten gaan behoren, zeiden dierenwelzijnsorganisaties die achter het referendum zitten. Zwitserse kiezers stemden echter niet in met een dergelijk verbod, waardoor de huidige wetgeving van kracht blijft. Die bepaalt dat boeren niet meer dan 1500 varkens, 27.000 kippen of 300 kalveren mogen houden. Daardoor bestaan er in Zwitserland ook zonder het verbod geen megastallen zoals in andere landen.

Om een referendum af te dwingen is in Zwitserland het ophalen van 100.000 handtekeningen binnen achttien maanden nodig. Het land heeft zo'n 8,5 miljoen inwoners, zodat zo'n 1,2 procent van de bevolking de petitie moet ondertekenen. Het kan overigens jaren duren voordat een referendum is gehouden en een grondwetswijziging is gerealiseerd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop