801084
Binnenland

Beslag op nazikunst

In het onderzoek naar Hitlers opgedoken nazikunst heeft de Duitse politie tot nu toe dertig kunstwerken geconfisqueerd en nog eens vele tientallen andere verloren gewaande nazischatten gefotografeerd en in onderzoek.

Dat meldden bronnen rond de justitiële naspeuringen door het Landeskriminalamt in Berlijn gisteren aan De Telegraaf. De decennialang door SS-nazaten en nazisympathisanten verborgen gehouden stukken konden in beslag worden genomen na tips van drie Nederlandse roofkunstjagers die de buit op het spoor waren gekomen.

Veel van de ontdekte sculpturen en reliëfbeelden uit het Derde Rijk zijn zo groot en zwaar, dat de politie nog niet weet hoe de kunstwerken moeten worden vervoerd. Recent testten deskundigen uit of de constructie van een brug in de nabijheid van loodsen van de verdachte ondernemer en miljonair Rainer Wolf in Bad Dürkheim wel sterk genoeg is om het gewicht van de marmeren beelden te torsen.

Tot nu toe zijn acht kunstwerken weggehaald, waaronder de fameuze, bronzen Thorak-paarden uit Hitlers Rijkskanselarij. De overige 22 objecten zijn verzegeld en staan nog in de loodsen, kastelen en landgoederen die Duitse rechercheurs ruim twee weken geleden binnendrongen.