Nieuws/Binnenland
801111
Binnenland

Opnieuw groot alarm bij Jumbo Groningen

Na het gevonden explosief en de ontploffing nu een ontruiming. Alle klanten van een Jumbo in Groningen moesten zaterdagmiddag halsoverkop de supermarkt verlaten. Er was 's middags een bommelding binnengekomen. Ook de gebouwen eromheen werden in allerijl ontruimd.

Bomverkenners zijn zaterdagavond nog druk bezig het gebouw naast het stadion van FC Groningen te doorzoeken. De Jumbo bij de Euroborg aan de Boumaboulevard is zeer groot; het vloeroppervlak is ongeveer 4000 vierkante meter.

Het zou de derde bom zijn bij een Groningse Jumbo in korte tijd. Vorige week ontplofte een explosief bij een vestiging aan het Overwinningsplein, hemelsbreed twee kilometer verderop. Begin mei werd een explosief gevonden bij het Jumbofiliaal aan de Wilhelminakade.

Dader

De politie heeft zaterdag een beeld van de mogelijke dader laten zien. Daarop is te zien hoe de man iets neerlegt. Volgens de politie ontploft dat kort erna. Niemand raakte gewond, wel werd een raam beschadigd. De opname is gemaakt door een bewakingscamera aan het Overwinningsplein. De man schermt zijn gezicht af met een paraplu, maar valt op door „een apart loopje”, aldus de politie. Misschien dat mensen daaraan herkennen wie hij is.

Jumbo is geschrokken van de bommelding en ontruiming van zaterdag. Het bedrijf wil niets zeggen over het onderzoek en de beveiligingsmaatregelen. Jumbo zegt veel vertrouwen te hebben in het onderzoek van de politie. „Wij verlenen de politie alle mogelijke medewerking en er is nauw contact met hen over de voortgang.”

Burgerjournalistiek 2.0

Twitteraar Rianne Schuurman heeft met behulp van haar smartphone verslag gedaan van de ontruiming. Zo vertelde een klant op de liveverbinding dat hij in de rij bij de kassa naar buiten werd gestuurd. ,,De kar met boodschappen staat nog binnen. Ik moest nog afrekenen.'' Duizenden mensen volgden het liveverslag. Toen de telefoon van Rianne dreigde uit te vallen, kwamen journalisten van RTV Noord haar een powerbank overhandigen. Inmiddels is de 'uitzending' beëindigd.