Nieuws/Buitenland
801112
Buitenland

Merkel: opwarming aarde belangrijk thema G7

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat de leiders van de G7-landen oproepen zich te houden aan de eerder gemaakte klimaatafspraken. Dat doet ze op de G7-top, die zondag en maandag wordt gehouden in het zuiden van Duitsland.

Merkel noemt de opwarming van de aarde een belangrijk thema voor de conferentie. In 2009 spraken de landen af dat de gemiddelde temperatuur op de aarde met niet meer dan 2 graden mag stijgen, en Merkel hoopt „dat de G7-landen als één achter die klimaatdoelen staan”. Gebeurt dat niet, dan is volgens haar de internationale klimaattop die in december in Parijs wordt gehouden bij voorbaat zinloos.

De Britse premier David Cameron liet weten dat hij het initiatief om het klimaatthema op de top te bespreken steunt. Onzekere factor is Japan, dat volgens critici onvoldoende doet aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Kolencentrales

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe stoot het Aziatische land in 2030 26 procent minder broeikasgassen uit. Volgens klimaatorganisaties als Greenpeace en Oxfam is dat te weinig. Zij willen dat de uitstoot met 40 tot 60 procent wordt verminderd. Ook moet Japan het plan om 52 kolencentrales te bouwen terugdraaien. Maar Abe zei dat er flink geïnvesteerd wordt in aardwarmte en zonne- en windenergie.

Andere belangrijke thema's die de zeven belangrijke industrielanden bespreken zijn de situatie in Oekraïne en de Griekse crisis.