Nieuws/Buitenland
801121
Buitenland

Gezant OVSE treedt terug

De Zwitserse diplomaat Heidi Tagliavini stopt met haar werk als speciaal gezant in Oekraïne van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat heeft het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bevestigd na berichtgeving in Zwitserse media. Tagliavini heeft niet gezegd waarom ze terugtreedt.

Het Russische persbureau Interfax meldde dat een slecht verlopen overleg van de Contactgroep Oekraïne dinsdag waarschijnlijk de aanleiding is. Volgens een bron dicht bij de contactgroep was het overleg „nauwelijks effectief”. Oekraïne en de rebellen konden het niet eens worden over een reeks belangrijke onderwerpen zoals de uitwisseling van gevangenen, aanpassingen in de Oekraïense grondwet en verkiezingen in Oost-Oekraïne. Vooral Kiev zou volgens Interfax niet over de brug willen komen.

Tagliavini werd een jaar geleden aangesteld door voorzitter Didier Burkhalter van de OVSE. Ze was OVSE-vertegenwoordiger bij alle gesprekken van de contactgroep en een van de ondertekenaars van het Minsk-akkoord.

Teleurstelling

De rebellen en de Oekraïense autoriteiten hebben teleurgesteld gereageerd op het vertrek van Tagliavini. „Ik ben niet erg blij dat Heidi ons verlaat, omdat we de afgelopen periode met haar hebben leren werken. Ze luisterde naar onze argumenten”, aldus onderhandelaar Denis Poesjilin van de opstandelingen. Oud-president Leonid Koetsjma, die Oekraïne aan de onderhandelingstafel vertegenwoordigt, prees haar „constructieve” werk.

Tagliavini's vertrek komt in een periode van oplopende spanningen tussen de rebellen en de regering. Het overeengekomen bestand is broos en wordt steeds vaker geschonden.