Nieuws/Binnenland
801126
Binnenland

Mumbai krijgt kustweg en veldje van Nederland

Nederlandse experts gaan de Indiase miljoenenstad Mumbai adviseren over de aanleg van een kustweg en metrolijn in zee. Premier Mark Rutte heeft dat zaterdag in India afgesproken met de eerste minister van de deelstaat Maharashtra, waarin Mumbai ligt. Ze ondertekenden daarover een intentieverklaring.

„Nederlandse experts en bedrijven hebben een ontwerp gemaakt waarin de kustweg en metrolijn in zee worden aangelegd. Een spectaculaire Nederlandse oplossing, die Mumbai bereikbaarder maakt en tegelijkertijd bescherming biedt tegen overstromingen”, liet Rutte weten vanuit India, waaraan hij een tweedaags bezoek brengt. Het project is volgens hem een fantastische kans voor Mumbai en voor Nederlandse bedrijven.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) reisde met de premier mee. Zij opende in Mumbai een Cruyff Court, een trapveldje waar kinderen veilig kunnen sporten. Wereldwijd zijn er honderden van die veldjes, niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Brazilië, Zuid-Afrika, Japan en Maleisië.

Herdenking

Eerder op de dag herdacht Rutte in Mumbai de terroristische aanslagen van november 2008, onder meer op het Taj Mahal Palace Hotel. In het beroemde hotel kwamen twaalf mensen om, onder wie de Nederlander Willem-Jan Berbers.

Terroristen bestookten enkele dagen verschillende doelwitten met granaten en automatische wapens. In totaal kwamen 166 mensen om het leven en raakten bijna driehonderd mensen gewond. Rutte legde een krans bij de plaquette en tekende het herdenkingsboek van de aanslagen, die in India twentysix-eleven worden genoemd.

Zaterdag is de laatste dag van het bezoek aan India, waaraan ook staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) meedeed. Er zijn 43 overeenkomsten getekend tussen Nederlandse en Indiase bedrijven. In India zijn ruim 180 Nederlandse bedrijven actief.