Nieuws/Buitenland
801130
Buitenland

Explosies in Turkije

Het aantal slachtoffers van de dubbele explosie vrijdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Koerdische HDP ligt aanmerkelijk hoger dan vooralsnog door de autoriteiten naar buiten is gebracht. De coburgemeester van Diyarbakir, Gültan Kisanak, sprak zaterdag van vier doden. Minstens 220 mensen raakten gewond, een twintigtal patiënten is in levensgevaar, zeggen artsen.

Naar de oorzaak van de explosies wordt nog onderzoek gedaan. Premier Ahmet Davutoglu spreekt van „provocaties” en „sabotage”. „Dit was niet tegen een partij gericht maar was een aanval op de democratie”, aldus de regeringsleider. Aanhangers van de HDP wisten meteen na de ontploffingen wie erachter zat en scandeerden leuzen waarin de Turkse president voor moordenaar wordt uitgemaakt.

Volgens bronnen binnen de Turkse veiligheidsdiensten werd in ieder geval een van de twee explosies veroorzaakt door een bom. Het explosief bestond uit een gastank met losse metalen delen. De autoriteiten hebben metalen balletjes, spijkers en andere deeltjes op de grond gevonden. Het is niet duidelijk wie de bom heeft neergelegd. Waardoor de tweede explosie is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Zondag zijn er in Turkije parlementsverkiezingen. De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan en premier Davutoglu komt waarschijnlijk als grootste uit de bus, maar verliest mogelijk de meerderheid in het parlement. Alles hangt om de vraag of de nieuwe links-radicale partij HDP (Democratische Volkspartij) de kiesdrempel van 10 procent haalt.