Nieuws/Buitenland
801135
Buitenland

Gewonden door bliksem

Tientallen mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt door blikseminslagen tijdens een rockfestival in de Duitse stad Mendig in de deelstaat Rijnland-Palts. De gewonden zijn 25 festivalbezoekers en acht medewerkers. Zwaargewonden vielen er niet, maar veel slachtoffers moesten naar het ziekenhuis en kunnen uiterlijk zondag naar huis.

Het onweer barstte in de nacht van vrijdag op zaterdag los, waarna een van de optredens werd afgelast. Zware windstoten veroorzaakte schade op het festivalterrein. Een blikseminslag backstage rond 02.15 uur richtte eveneens schade aan en verwondde de acht medewerkers. Vijf kwartier later was het nogmaals raak. Een camping vol tenten van festivalgangers kreeg de volle laag. Daar raakten 25 mensen gewond.

„Het was een van de ergste nachten van mijn leven. Een onweerscel barstte recht boven ons los, bliksemschichten sloegen een paar meter verderop in, mensen schreeuwden het in doodsangst uit, de politie heeft met luidsprekers iedereen opgeroepen niet in paniek te raken. Verdomd beangstigend”, zo citeerde de krant Bild een 38-jarige festivalganger.

Vrijdag, de eerste dag van het festival, was het vooral zonnig en liep de temperatuur op tot boven de 30 graden Celsius. Het Duitse Rode Kruis moest op die dag bezoekers behandelen voor zonnesteken en verbrandingen. Aan het eind van vrijdag hadden ongeveer 2700 festivalbezoekers de eerste hulp bezocht en moesten ongeveer vijftig van hen naar het ziekenhuis.

Zaterdag ging het festival Rock am Ring verder, hoewel veel feestgangers klagen over drukte op de campings. De autoriteiten zijn tevreden over het optreden van de hulpdiensten in de nachtelijke uren. „De politie, reddingsdiensten, gemeenten en de organisator hebben optimaal samengewerkt. Het is zeer professioneel verlopen”, aldus deelstaatsbestuurders tegen de regionale omroep SWR.

Woensdagochtend kwamen er al 50.000 mensen naar Mendig, een plaats met 9000 inwoners.