Nieuws/Buitenland
801146
Buitenland

Paus: samenwerking etnische groepen mogelijk

Vredesinitiatieven tussen Bosnische Kroaten, Serviërs en Bosnische moslims laten zien dat „goede samenwerking tussen verschillende etnische groepen en religies mogelijk is”. Dat zei paus Franciscus zaterdag bij zijn bezoek aan de stad Sarajevo in Bosnië en Herzegovina.

„Zelfs de diepste wonden kunnen worden geheeld door herinneringen te reinigen en hoop in de toekomst te verankeren.” De paus zei dat hij de reis naar Sarajevo maakte om mensen te herdenken die hebben geleden tijdens de Bosnische oorlog van 1992-1995. Door die oorlog kwamen 100.000 mensen om het leven.

Bij aankomst op de luchthaven in Sarajevo schudde Franciscus de hand van enkele kinderen in traditionele kostuums van alle etnische groepen uit de regio. Hij sprak met politici en hield een mis in het Olympisch Stadion, waar meer dan 60.000 mensen naartoe waren gekomen.

De paus waarschuwde in zijn toespraak voor een derde wereldoorlog en riep op tot vrede. „Ook in onze tijd botsen het streven naar vrede en de manier waarop we het willen bereiken, gezien de talrijke gewapende conflicten.” De paus zei dat er „een soort derde wereldoorlog” gaande is, verspreid over de wereld.

Franciscus sprak van een „klimaat van oorlog” dat de toehoorders in Sarajevo maar al te goed zouden kennen. „Vandaag hoor je weer in deze stad de roep van Gods volk en alle goede mannen en vrouwen: Nooit meer oorlog!“