Nieuws/Buitenland
801147
Buitenland

Dodental aardbeving Maleisië loopt op

Het dodental van een aardbeving in het noorden van Maleisië is zaterdag opgelopen tot elf. Acht mensen worden nog vermist. De beving van vrijdag had een kracht van 6 en het epicentrum lag nabij de berg Kinabalu. 137 bergbeklimmers die vast kwamen te zitten op de berg zijn inmiddels in veiligheid gebracht, meldde de BBC.

Reddingswerkers hebben de lichamen van zeventien doden per helikopter naar beneden gebracht, onder hen een 31-jarige Maleisische instructeur en een 12-jarige scholier uit Singapore. Dat hebben Maleisische functionarissen aan de lokale krant The Star laten weten. De scholier was met een schoolklas van tien kinderen op de berg. Geen van hen heeft de beving overleefd.

Door het slechte weer in de regio was het moeilijk om vrijdag met helikopters op de berg te landen. Door de beving raakten rotsblokken los. Bergbeklimmers die vast kwamen te zitten moesten zelf afdalen met hulp van gidsen en parkbeheerders. Beklimmingen zijn stilgelegd.

Een deel van de top van de 4095 meter hoge Kinabalu is door de beving afgebroken. Voor zover bekend heeft de beving elders in de regio Sabah geen slachtoffers gemaakt of grote schade aangericht.