Nieuws/Buitenland
801162
Buitenland

Arrestaties en gewonden bij mars Kiev

Zeker 25 mensen zijn zaterdag opgepakt in de Oekraïense hoofdstad Kiev, omdat ze deelnemers aan een mars voor gelijkheid in die stad aanvielen. Zo'n twintig tot dertig jongeren gooiden traangas en rookbommen naar de betogers. Vijf politieagenten raakten gewond. Een van hen werd geraakt door scherven van een rookbom, meldden Oekraïense media.

De aanvallers zouden afkomstig zijn uit extreemrechtse kringen. De autoriteiten in Kiev waren voorbereid op ongeregeldheden. Bij de mars voor gelijkheid, de Kiev Parade, in het noorden van de stad was veel politie aanwezig. Betogers wilden met de mars hun steun betuigen aan de gemeenschap van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transseksuelen (LGBT).

Volgens het Oekraïense persbureau UNIAN waren er vijftig onruststokers en honderd politieagenten. De ongeregeldheden gebeurden aan het einde van de mars. Veel aanvallers wisten te vluchten naar winkelcentra en een metrostation. De opgepakte mannen hadden vuurwerk, schroevendraaiers, messen en andere gevaarlijke voorwerpen bij zich.

Oekraïense media meldden dat vlakbij het eindpunt van de mars twee busjes van de extreemrechtse beweging Pravi Sektor (Rechtse Sector) waren opgesteld. Vertegenwoordigers van die partij hadden opgeroepen de mars „niet toe te laten”.