Nieuws/Binnenland
801165
Binnenland

Politieonderzoek wijst uit:

Meeste jihadisten al mesjogge voor vertrek

Het meerendeel van de Nederlanders dat naar Syrië vertrekt om mee te vechten met terreurgroep IS, heeft psychische problemen. Vaak waren deze problemen al voordat ze radicaliseerden.

Een op de vijf jihadisten kampt met ernstige gedragsproblemen of heeft een officieel vastgestelde stoornis, zoals schizofrenie. Dat meldt de Landelijke Eenheid van de politie tegenover de NOS.

De politiedossiers van zo'n 140 geradicaliseerde moslimjongeren zijn onderzocht. Het is de eerste keer dat er op zo'n grote schaal onderzoek wordt gedaan naar de geestesgesteldheid van deze groep.

 

Niet door ideologie gedreven

Volgens de politieonderzoekers is het een grote misvatting om te denken dat Syriëgangers vaak intelligente mensen zijn die worden gedreven door ideologie. Terreurgroepen als IS trekken volgens hen ook mensen aan die ideologisch gezien verre van sterk zijn onderlegd.

De onderzoekers stellen dat er niet langer ingezet moet worden op de bestrijding van extremisme, nu de achtergrond van veel jihadisten bekend is. Het heeft volgens hen veel meer zin om te kijken naar het gedrag van geradicaliseerde jongeren.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel geradicaliseerde moslimjongeren uit gebroken gezinnen komen en als kind al gedragsstoornissen hadden. Soms zijn ze ook dakloos, of dat geweest.