Nieuws/Binnenland
801166
Binnenland

Voorman No Surrender vreest verbod motorclubs

Klaas Otto, die deze week terugkeerde, als voorman van motorclub No Surrender, denkt dat er een verbod op de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's) komt. Justitie stuurt daar duidelijk op aan, zei Otto zaterdag.

Otto vertrok bij de door hem opgerichte motorclub nadat er in maart in België op hem was geschoten. Maar hij is nu gevraagd terug te komen en zal in de functie van generaal contacten met de buitenwereld, waaronder media, justitie en andere motorclubs, onderhouden.

No Surrender is een van de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's), die volgens justitie aan allerlei criminele activiteiten te verbinden zijn. Otto is nadrukkelijk niet terug als bestuurder, zegt hij. „De presidenten besturen de chapters. Daarboven zitten de nationals en ik sta daar weer boven.”

Otto is terug om te proberen de schade op te vangen die zijn club - hij richtte No Surrender op - de afgelopen tijd heeft geleden door onder meer het beleid van justitie. De wereld van de motorclubs (MC's) ligt daardoor „op zijn gat”, aldus Otto. „We worden belemmerd. Clubhuizen worden gesloten, MC-bijeenkomsten worden verboden, we kunnen niet meer in grote groepen rijden en mogen op sommige plaatsen onze colours niet meer dragen.”

Otto hoopt het tij te keren. „No Surrender is opgezet met goede bedoelingen.” Volgens hem zijn de afgelopen tijd heel veel mensen uit diverse chapters weggestuurd, onder wie nationals en presidenten. „Er zijn wel 150 mensen uitgezet. Mensen die wat aan No Surrender wilden verdienen. Maar zo werkt het dus niet. Dat zijn de verkeerde leden.” Otto wil dat de selectie van leden weer strenger wordt.