Nieuws
801168
Nieuws

'Bonuscultuur banken is onzin'

De bonuscultuur bij de banken is onzin. Dat stelt directeur Dirk Duijzer van Rabobank zaterdag. Hij hekelt het argument dat je zonder hoge beloningen geen goede mensen kunt krijgen. Daarbij zijn volgens hem banken in de afgelopen decennia losgezongen geraakt van de werkelijkheid.

„Als je de top van de Rabobank twintig procent minder betaalt en de top van de ABN en de top van de ING, dan gaat er niet een weg”, is zijn stellige overtuiging. „Waarom moet je weg? Je bent je eigen kwaliteitslabel. Ik wil helemaal niet bij een andere bank werken.”

Volgens Duijzer geldt hetzelfde voor topfuncties in andere bedrijfstakken en voor de politiek. „We laten ons opjuinen door consultants en dat soort types, die ons gaan vergelijken met anderen. Maar van vergelijken word je nooit gelukkig.”

Duijzer stelt dat de blik op het werk in de loop van de jaren steeds een beetje meer is vertroebeld, met name vanaf de jaren tachtig, toen de economie groeide en de huizenprijzen verviervoudigden. „Er was nauwelijks kritiek op die groei. Niemand wilde ingrijpen”. aldus Duijzer. „Bonussen? De universiteiten schreven dat het geweldig was.” Volgens de bankdirecteur is in die tijd ook de cao van de banken ontspoord en ging winst maken boven dienstverlening. „De salarissen verdubbelden. Alles kon. Want wij waren geweldig, helemaal.”

Duijzer stelt dat er in de top van de Rabobank draagvlak is voor een mentaliteitsverandering. Hij begint elke maandag met een rondje sparren met twee leden van de Raad van Bestuur. „Dat is nieuw. Dit was bij de vorige Raad van Bestuur niet mogelijk. Maar deze mensen hebben een scope op de samenleving. En samenlevingsvraagstukken.”

Naast een cultuuromslag staat Rabobank voor meer uitdagingen. De grootste daarvan zijn het terugbrengen van de balans van 750 naar 600 miljard euro, om minder afhankelijk te worden van financiering uit Azië. Ook zal de bank een weg moeten vinden in het omgaan met de regels die vanuit Europa worden opgelegd. „Europa snapt niets van het Nederlandse systeem”, aldus Duijzer. „Nederlanders sparen vooral via de pensioenfondsen. Dat systeem is hartstikke stabiel, maar het is uniek in Europa.”