Nieuws/Binnenland
801170
Binnenland

Haags station krijgt na 172 jaar nieuwe naam

Station Den Haag Beatrixkwartier. Zo moet het station Laan van Nieuw Oost-Indië (NOI) over een paar jaar heten, als het ligt aan de gemeente Den Haag. Die heeft bij spoorbeheerder ProRail, die over de namen van stations gaat, gevraagd of de naam kan worden veranderd.

De halte heeft zijn huidige naam al sinds de opening in 1843. Het Beatrixkwartier, vlakbij het station, is het zakelijke hart van Den Haag. Daar staan onder meer de hoofdkantoren van PostNL en Nationale-Nederlanden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhuist binnenkort uit de buurt. Het gebied gaat op de schop. Den Haag maakt de plannen maandag bekend. De nieuwe naam maakt deel uit van de herontwikkeling.

Een station kan een nieuwe naam krijgen als die aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet het kloppen met de plek. „Station Dordrecht moet ook echt in Dordrecht liggen, en niet in Vlissingen”, aldus ProRail. Het duurt een tijd voor een nieuwe naam in kan gaan, onder meer omdat alle borden met vertrektijden moeten worden aangepast, ook op andere stations. De systemen bij de verkeersleiding moeten ook worden veranderd. Dat kost geld. Den Haag moet daar voor opdraaien. Het precieze bedrag voor station Beatrixkwartier is nog niet bekend.

Het gebeurt niet vaak dat een station een andere naam krijgt. Station Tilburg West werd in 2009 Tilburg Universiteit. Amsterdam Zuid heette tussen 1985 en 2007 Amsterdam Zuid WTC. Station Hilversum NOS werd in 1989 veranderd in Hilversum Noord, dat in 2013 werd gewijzigd in Hilversum Media Park. Eindhoven Beukenlaan wordt binnenkort Eindhoven Strijp S.