Nieuws/Binnenland
801187
Binnenland

UITSLAG VAARKRANTREPORTER

Tips van lezers over schoonmaken boot

Een totaal van 156 lezers heeft gereageerd op de vaarkrantreporter poll over het schoonmaken van de boot. En de redactie kreeg een aantal interessante tips van lezers binnen. Staat die van u er ook bij?

Zevenentwintig procent van de respondenten maakt de boot schoon met een hogedrukspuit, weer zevenentwintig doet dat met groene zeep en hetzelfde percentage gebruikt een speciaal bootpoetsmiddel. Vijftien procent gebruikt een autocleaner.

Hieronder een aantal reacties:

  • ,,Altijd met gele wc eend. Is goedkoop en werkt uitstekend’’, schrijft Ruud Weda uit Dordrecht.

 

  • ,,Ik heb een brandsma-vlet bouwjaar 1999, type 8.65 ok. In 2006 heb ik hem laten overspuiten met 2 componenten verf, en daarna laten afspuiten met blanke lak. Beschermt ook tegen UV straling. Het voordeel hiervan is, dat de verf minder vuil aanpakt ( super glad ). Geen zwarte strepen van de raamprofielen meer. Na het wassen met een shampoo van riwax, niet droog maken . Krijg nu nog wel eens de vraag, is hij net nieuw. Ligt zomer en winter buiten, zonder afdekzeil’’, schrijft Vaarkrantreporter Jan van de Broek.  

 

  • ,,Polyester ( en andere soorten plastic) kan het best en het goedkoopst worden schoongemaakt met Soda’’, schrijft Vaarkrantreporter Egbert van Wijgerden

 

  • ,,Polyester  boot kan je het beste schoonmaken met groene biotex……….even oplossen in warm water en poetsen maar’’, aldus Vaarkrantreporter Heere Blokhuis.

 

  • ,,Al  jaren vaar ik met een polyester console boot en inderdaad wat je ook poetst en doet om hem strak en glanzend te  houden, je ontkomt er niet aan dat  een verkleuring op de waterlijn en kalk afzetting ontstaat op de romp. Echter mijn boot ligt niet eens in een haven op maar wordt telkens bij gebruik getrailerd. En dan nog na een dag plezier een “snor”op de waterlijn. Aangezien ik echt zuinig op mijn boot ben heb ik in de loop der jaren het e.a.  geprobeerd om dit zo makkelijk mogelijk te verwijderen. Wondersponzen, 123 zeep (van de caravan handel) afwasmiddel, autoshampoo, enz enz. Tot een kennis laatst bij me kwam met een fles schoonmaak middel van het merk Radiant zep 7-11. Het goedje kwam uit de vakhandel  ( een schilders bedrijf gebruikte het om balustrades te reinigen )en had wat “geleend”van die jongens.  Eerst even gegoocheld, want je weet niet wat je erop smeert, tenslotte het middel moet niet erger zijn dan de kwaal en toen een proef stukje gepoetst. Werkelijk waar perfect spul, alle strepen , aanslag , vlekken weg , en laat na gebruik ook nog een beschermlaag na. Nog even gekeken op internet maar is voor de particulier ook nog te bestellen voor een kleine 20 euro en is speciaal voor o.a. polyester en rvs. Ik doe het voortaan met dit voor mij wondergoedje, het werkt goed en is niet arbeidt intensief. Wellicht zijn er meer wegen die naar Rome leiden, maar deze jongen pakt voorlopig deze weg’’, aldus Vaarkrantreporter Menno Rutten,