Nieuws/Buitenland
801189
Buitenland

Explosie bijeenkomst Turkije was bom

Een van de twee explosies vrijdag bij een verkiezingsbijeenkomst in Turkije, werd veroorzaakt door een bom. Het explosief bestond uit een gastank met losse metalen delen. Dat hebben bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten gezegd. Door de explosies kwamen zeker twee mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond.

De autoriteiten hebben metalen balletjes, spijkers en andere deeltjes op de grond gevonden. Het is niet duidelijk wie de bom heeft neergelegd. Waardoor de tweede explosie is ontstaan, is nog niet duidelijk.

De ontploffingen gebeurden op een verkiezingsbijeenkomst van de linkse pro-Koerdische partij HDP (Democratische Volkspartij) in Diyarbakir. De autoriteiten vrezen dat het om een aanslag gaat. De HDP is vaker doelwit geweest in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Turkije zondag.

President Recep Tayyip Erdogan noemde de explosies een poging om een vredige stembusgang te ondermijnen. Premier Ahmet Davutoglu heeft aangekondigd de zaak tot de bodem uit te zoeken.