Nieuws/Binnenland
801190
Binnenland

Nieuwe zelfstandige opleiding

Studenten krijgen er nog wat te kiezen bij. Behalve de hbo-bachelor en de hbo-master, de wo-bachelor en de wo-master, kunnen ze nu ook nog de zelfstandige Associate degree (Ad) kiezen. Dat heeft onderwijsminister Jet Bussemaker zaterdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Voorbeelden van een Ad zijn een opleiding tot een leidinggevende functie in de detailhandel, zoals bedrijfsleider, of een opleiding tot officemanager. Het niveau van de Ad zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor. De Ad bestaat al, maar is gekoppeld aan een hbo-bachelor. Die koppeling verdwijnt.

De kortere Ad-leergangen zijn vooral prettig voor mbo-studenten en werkenden die wel verder willen leren, maar niet een volledige hbo-bachelor willen doen, aldus het ministerie van Onderwijs.

Bussemaker stelde zaterdag in de Volkskrant dat ze ook combinatiestudies mogelijk wil maken, onder meer omdat de universiteiten overbevolkt zijn. Studenten van een hbo kunnen dan tegelijk enkele vakken op de universiteit volgen. Het moet volgens haar ertoe leiden dat vwo'ers niet altijd voor de universiteit kiezen maar meer geprikkeld worden om naar het hbo gaan. Ze kan zich niet vinden in het automatisme dat iedereen met een vwo-diploma altijd maar naar de universiteit wil.

De Vereniging Hogescholen is enthousiast over de Ad. „Het is goed dat de minister onze wens honoreert”, zegt voorzitter Thom de Graaf van de vereniging. Volgens hem neemt de aantrekkelijkheid van een Ad toe als die een zelfstandige opleiding is, „zowel voor studenten als werkgevers”. De Graaf vindt dat de maatschappij „nadrukkelijk vraagt om extra kennis van werkenden in vooral het middensegment van de arbeidsmarkt”. De Associate degree sluit daar volgens hem prima op aan.

Dat op dit moment nog niet veel studenten voor een Ad kiezen, komt volgens de Vereniging Hogescholen doordat het wordt gezien als 'aanschuifonderwijs', waarbij Ad-studenten bij bachelorstudenten in een klas zitten. Volgens de vereniging hebben nu ongeveer 6000 studenten voor een Ad-opleiding gekozen, nog geen 2 procent van het totaal aantal bachelorstudenten.