Nieuws/Binnenland
801197
Binnenland

TIPS

Tips voor varen in Spanje

Wil je gaan varen in Spanje, in je eigen boot of in een huurboot? Hieronder bruikbaar advies.

  • Voordat je in Spanje kan varen, moet je een tijdelijke vaarvergunning hebben. Die kun je krijgen bij de ‘Commandancia de la Marina’ ter plaatse. Deze vaarvergunning ontvang je als je kunt aantonen dat de boot je eigendom is. Dat doe je weer door middel van het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP).
  • Een W.A.- verzekering is in Spanje verplicht. De Spaanse autoriteiten stellen bij aanvaringen hoge eisen aan de zekerheid zodat eventuele schade of boetes betaald worden. Om die zekerheid van betaling te verkrijgen kunnen, zo waarschuwt de ANWB, door de Spaanse politie vergaande onaangename maatregelen worden getroffen. Het kan wel een maand duren voordat een Spaanse rechter de zaak heeft behandeld.
  • Een ander punt is dat diefstal van boten die onbeheerd aan het strand worden achter gelaten soms kan voorkomen. Dit risico is nooit gedekt in een reisverzekering. Een uitgebreide verzekering pleziervaartuigen dekt het risico van diefstal alléén als redelijke voorzorgsmaatregelen zijn genomen om diefstal te voorkomen.
  • Aan boord moeten volgens de Spaanse wet verder zijn: 1. per opvarende een reddingvest, 2. een anker met minstens 25 meter ankertros, 3. een paar roeiriemen of peddels, 4. bij nachtelijk gebruik de vereiste navigatieverlichting.