Nieuws/Binnenland
801210
Binnenland

Aantal criminele motorbendes België stijgt

Het aantal criminele motorbendes in België is de afgelopen vijftien jaar fors gestegen. Waren er in 2000 nog twintig clubs, inmiddels zijn dat er al zestig. Het aantal actieve leden, vooral woonachtig in Vlaanderen, wordt geraamd op 1.000. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag.

„We volgen de handel en wandel van de Hells Angels, Outlaws, Bandidos, Blue Angels, Satudarah, No Surrender en recent ook de Mongols”, zegt Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie in de krant. Volgens hem houden de motorbendes zich bezig met drugs, prostitutie en afpersing.

Eerder deze week overlegden de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en burgemeesters van Belgische grensgemeenten over de Nederlandse clubs. Daaruit kwam naar voren dat België onderzoekt of het mogelijk is het lidmaatschap van een criminele motorbende strafbaar te stellen, nu het probleem zich lijkt te verschuiven van Nederland naar België.

De burgemeester van Maasmechelen (vlakbij Nederlands Limburg) waarschuwde dat motorbendes nadrukkelijk in België op straat aanwezig zijn, nu ze zowel in Nederland als Duitsland harder worden aangepakt.