Nieuws/Binnenland
801211
Binnenland

Giro 7244 open voor bootvluchtelingen

Het Nederlandse Rode Kruis start een actie voor noodhulp aan bootvluchtelingen in het Middellandse Zeegebied. De organisatie opent zaterdag giro 7244 waarop geld gestort kan worden voor steun aan de duizenden vluchtelingen die de oversteek wagen. De organisatie heeft becijferd dat de komende maanden zo'n drie miljoen euro nodig is voor de meest noodzakelijke en levensreddende hulp.

De mensen die de kust wel levend bereiken zijn er volgens het Rode Kruis vaak slecht aan toe, omdat ze meestal dagenlang niets te eten en drinken hebben gehad. Ze hebben daarom dringend medische hulp, water en voedsel, onderdak en kleding nodig. „We moeten voorkomen dat de migranten die in de meeste gevallen op de vlucht zijn voor conflicten opnieuw een trauma oplopen doordat ze in Europa verstoken blijven van hulp”, zegt Merlijn Stoffels, die namens het Nederlandse Rode Kruis de vluchtelingen in Sicilië bezocht.

Naast noodhulpgoederen, medische hulp en onderdak helpt het Rode Kruis de bootvluchtelingen met het vinden van hun vermiste familieleden en het herstellen van contact. Ook assisteert de organisatie met verwerken van de oorlogs- en andere trauma's. Het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels uit de eigen reserve 20.000 euro uitgetrokken.

De vluchtelingenstroom naar Italië is de afgelopen maanden verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.