Nieuws/Binnenland
801213
Binnenland

Politie Rotterdam duikt diep in criminaliteit

De politie in Rotterdam wil komende jaren verborgen criminaliteit aan het licht brengen in Rotterdam-Zuid, vooral in buurten waar bewoners vaak het gevoel hebben dat het daar niet pluis is. Dat gevoel ontstaat bijvoorbeeld als in een straat te veel reisbureaus zitten, of duistere loodsen en horecagelegenheden.

Politiechef Frank Paauw van de eenheid Rotterdam heeft een algemeen commandant vrijgemaakt die samen met andere partijen als de gemeente, de FIOD, douane en Openbaar Ministerie (OM) zaken gaat uitdiepen. Doel is niet alleen criminele netwerken ontmantelen, maar ook burgers een groter gevoel van veiligheid geven.

Het project, opgezet door de politie, gemeente en OM, gaat minstens drie jaar duren, ook omdat vaak eerst een heleboel moet worden uitgezocht voordat de politie effectief kan ingrijpen. „Dat kan betekenen dat we soms iemand een poosje laten doorgaan met zijn handel en wandel om de zaak daarna met wortel en tak uit te roeien. Nu zijn we als politie vaak bezig met het kappen van de bamboe, maar die komt altijd weer terug als je niet ook de wortel verwijdert. In dit project willen we de volledige wortel uitgraven en vernietigen.”

In Rotterdam daalt de criminaliteit op verschillende terreinen al jaren, maar politie en bestuurders blijven ontevreden. Volgens hen gebeurt er nog te veel achter de schermen. Dat zorgt er ook nog eens voor zorgen dat mensen denken dat misdaad loont. „Het gaat soms om families die zich als heersers in een woonwijk gedragen, en waarvan veel mensen weten dat ze zich bezighouden met criminaliteit”, aldus de politiechef.