Nieuws/Binnenland
801217
Binnenland

Alles over Spaanse eilanden

De Balearen (Islas Baleares of kortweg Baleares) is een eilandengroep in de Middellandse Zee, ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn een van de 17 autonom regio's van Spanje. De hoofdstad is Palma de Mallorca.

MALLORCA

Van alle eilanden biedt Mallorca de meeste mogelijkheden voor toeristische uitstapjes, met zijn grote verscheidenheid aan landschappen. In de Serra de Tramuntana, met de Puig Major, een berg van 1445 meter hoogte, kan men genieten van een berglandschap bij uitstek. In dit gebied, dat de grootste hoogteverschillen van het eiland heeft, liggen schilderachtige plaatsen als Valldemossa, Sóller en Deià. De noordzijde van Majorca, met een meer dan honderd kilometer lange bergketen, biedt naast het berglandschap ook aantrekkelijk gelegen stranden zoals de Cala de Deià, Port de Sóller, Cala Tuent en sa Calobra.

Aan de oostkust van het eiland zijn inhammen in een nog in vrij oorspronkelijke staat te vinden, zoals de Cala Mesquida, Cala Agulla en Cala Torta. Ook kunnen hier de indrukwekkende grotten van Artà in Canyamel bezocht worden en de grotten del Drac, met een groot ondergronds meer, en de grotten dels Hams te Portocristo.

MENORCA

Dit eiland is het twee na grootst eiland van de Balearen. Ondanks het feit dat het dicht bij Mallorca ligt, heeft het heel andere en geheel eigen kenmerken. Het eiland is gelegen in het noordoosten van de Balearen. In tegenstelling tot Mallorca vertoont Menorca geen grote hoogteverschillen. Het hoogste punt is de Monte Toro, gelegen in het midden van het eiland, dat slechts 357 meter hoog is. De noordkust van het eiland is voornamelijk rotsachtig, met kiezelstranden en roodachtig zand. De zuidkust bestaat uit kloven: vochtige zones met een microklimaat waar een karakteristieke fauna en flora te vinden is die heel anders is dan die van de rest van het eiland.

 

IBIZA

Ibiza, dat met Formentera de kleine eilandengroep Las Pitiusas vormt, is het dichtst bij het schiereiland gelegen. De stad Ibiza, hoofdstad van het eiland, wordt in de volksmond ook wel Vila genoemd en bevindt zich op een hooggelegen punt van waaruit de hele haven te overzien is. In het hogere gedeelte van de stad zijn de silhouet van de Kathedraal en het Kasteel te zien. In het lager gelegen gedeelte liggen de wijken sa Penya en sa Marina, waar zich talrijke winkels en restaurants bevinden, die dit gebied tot het centrum van Ibiza hebben gemaakt. Aan de kust van het eiland liggen de stranden van Talamanca, Figueretes, platja d’en Bossa en platja des Cavallet, hoewel het beroemdste strand ongetwijfeld het brede strand van ses Salines is, bekend als het eerste nudistenstrand van Spanje. De streek van Santa Eulària des Riu is een ander toeristisch centrum van het eiland. De Puig de Missa torent boven dit dorpje uit, waar zich de enige rivier van de Balearen bevindt.

 

FORMENTERA

Door sommige mensen gezien als het laatste paradijselijke eiland van de Middellandse Zee, is slechts bereikbaar per boot vanaf Ibiza. Het is een klein eiland van nauwelijks tachtig vierkante kilometer, gelegen op ongeveer 11 mijl afstand van Ibiza. Behalve de twee kleine rotsachtige hoger gelegen gedeeltes, La Mola en Cap de Barbaria, is het eiland vrijwel vlak en heeft het slechts één gemeente, Sant Francesc de Formentera. Dankzij de geringe afmetingen en uitgestrekte zandvlaktes is Formentera heel geliefd bij toeristen die op zoek zijn naar rust en stilte.

Bron: Spain.info/nl

Top 10 Spaanse stranden

Alles over de Spaanse Costa's