Nieuws
801218
Nieuws

Lezers: 'Vertraging claimen hoop gedoe"

Aanhouder wint

Luchtvaartmaatschappijen sturen vertraagde reizigers die schade claimen dolgraag met een kluitje in het riet. Zodat u massaal uw heil zoekt bij zogenaamde claimbureaus, die op basis van no cure no pay het vuile werk doen. EUclaim bemiddelde vorig jaar voor zo’n 46.000 passagiers. Een schande dat het zo moet!

Zelden kreeg ik zoveel reacties binnen als vorige week, op mijn column over ervaringen met vergoedingen na vertraagde of gestrande vluchten. In letterlijk honderden mails doet u uw beklag over de lange weg vol obstakels die moet worden afgelegd voor er een cent binnen is. Uiteindelijk gaat het u vaak niet meer om het geld zelf, maar om het principe.

De te claimen bedragen kunnen echter flink in de papieren lopen. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat als u meer dan drie uur later aankomt op uw bestemming, vergoedingen betaald moeten worden variërend van 250 tot 600 euro per passagier. De verschillen hebben te maken met afstanden en vertrek- en aankomstpunt.

De regels gelden in ieder geval als u vliegt vanaf een luchthaven in de Europese Unie, het maakt hierbij niet uit met welke luchtvaartmaatschappij.  En als u vliegt vanuit een land BUITEN de Europese Unie naar een land binnen de Unie, maar dan wel met een Europese maatschappij.

Getouwtrek

Of het nu Vueling betreft, de KLM, Arke of TAP, alle maatschappijen komen voorbij in een bonte klachtenreeks. Sacha Loeffen is ervaringsdeskundige en ook nog eens jurist: “Ik heb het twee keer meegemaakt. Een keer bij Vueling was de vlucht geannuleerd vanuit Barcelona. We hadden recht op vergoeding maar ze scheepten ons af met ‘technisch mankement’. De aanhouder wint en na veel getouwtrek toch vergoeding gekregen. De andere keer was een vlucht uit Londen met de KLM, ook zij stuurden ons het bos in met precies hetzelfde argument. Na veel gedoe toch het geld gekregen.”

De term ‘technisch mankement’ kwam volop voorbij in de reacties, terwijl dat meestal geen overmacht doch een bedrijfsrisico is.  Sommige lezers hebben het er daarna bij laten zitten. Maar velen schakelden een zogenaamd claimbureau in. Veelgenoemde namen: VluchtVertraagd.nl, EUdelay en vooral EUclaim. “In juni 2011 ben ik op vakantie naar Egypte geweest en tijdens de terugreis hadden we vier uur vertraging,” schrijft Do Krecke. “De luchtvaartmaatschappij wimpelde het af als overmacht. Via EUclaim heb ik een vergoeding mogen ontvangen van 400 euro.”

Hier worden dan wel kosten (29 procent) vanaf getrokken, maar dat vinden de meeste lezers terecht: “Zij nemen veel werk uit handen en strijken dan ook terecht een deel van de opbrengst op. Prima ervaring, zou het zo weer doen,” stelt Ronald de Vos. Maar het blijft natuurlijk schandalig dat u wordt gedwongen uw toevlucht te zoeken tot dergelijke bureaus, terwijl u gewoon recht heeft op dat geld.

Mond snoeren

Lotte van ’t Klooster van EUclaim laat desgevraagd weten dat er vorig jaar 20.000 claims zijn ontvangen; gemiddeld bestaat een claim uit 2,3 personen, waarmee het totaal aantal passagiers op zo’n 46.000 komt. De groei is enorm: in 2012 werden 8.000 claims ontvangen en in 2013 13.000. Voor dit jaar verwacht Van ’t Klooster opnieuw een aanzienlijke groei: “Steeds meer mensen zijn van deze Europese regelgeving op de hoogte en weigeren zich het bos in te laten sturen.”

Veel luchtvaartmaatschappijen proberen passagiers de mond te snoeren met een voucher: u heeft echter recht op harde munten. Lily Hering kreeg na vertraging 600 euro terug van Malaysia Airlines, met daarbij het verzoek dit NIET door te vertellen aan haar reisgenoten. Bizar, vindt Hering. Wie door de maatschappij wordt afgescheept, kan vervolgens zelf kosteloos zijn heil zoeken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Een handige tip van Thijs Wagenaar, die vorig jaar een vertraging van meer dan drie uur met Vueling ondervond. Hij was zo slim het voorval bij de claimservice van zijn rechtsbijstandsverzekering te melden, in dit geval ARAG.  “Volgens ARAG heb ik recht op 600 euro, en zij hebben nu de ILT voor mij benaderd. Doordat ik deze verzekering heb hoef ik geen hoge provisie te betalen aan een claimbureau.”

Grote misstand

Marinus Hoorntje van de site Reisrecht.nl noemt de hele kwestie ‘een grote misstand’. “Uiteindelijk ontvangt  per saldo slechts 3 procent van de rechthebbenden het juiste bedrag. Nationale toezichthouders moeten er veel effectiever voor gaan zorgen dat de rechten van de consument worden geëerbiedigd.”

Gaat het dan nooit zomaar goed? Ans Nuijten ondervond 24 uur vertraging met Garuda. Ze kreeg consumptiebonnen, een overnachting in een Ibis-hotel en na het indienen van een claim binnen twee maanden 1200 euro retour op haar rekening. Zo hoort het dus.

ZIE HIER MEER LEZERSREACTIES