Nieuws/Buitenland

Tweede man onder Hoessein dood

De Iraakse oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-vicepremier Tareq Aziz is in een Iraakse gevangenis overleden. Dat hebben Iraakse functionarissen volgens de BBC vrijdag bekendgemaakt. Hij is 79 jaar geworden.

Tareq Aziz was jarenlang het gezicht van het regime van de Iraakse dictator Saddam Hussein voor de buitenwereld. Hij viel op, doordat hij vloeiend Engels sprak. Hij was herkenbaar aan zijn donkere brilmontuur met grote glazen en hij rookte Cubaanse sigaren.

Zijn christelijke geloof maakte hem een uitzondering in de voornamelijk soennitische moslimregering. Aziz was Chaldeeuws-katholiek, de Iraakse variant van het rooms-katholicisme. Kort voor de Brits-Amerikaanse invasie van Irak in 2003 bracht hij een bezoek aan paus Johannes Paulus II om tot vrede op te roepen. Na het uitbreken van de oorlog was hij niet meer in het openbaar verschenen.

Tareq Aziz was in 1936 geboren in de buurt van Mosul, in het noorden van Irak. Zijn vader was kelner. Hij heette Michail Yuhanna, maar hij veranderde zijn naam in Tareq Aziz (glorieus verleden) om vijandige gevoelens van moslims zo veel mogelijk te beperken.