Nieuws/Binnenland
801331143
Binnenland

Oververmoeide minister Bruins stapt op

DEN HAAG - Minister Bruins treedt per direct af als minister voor Medische Zorg. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door minister De Jonge (Volksgezondheid). Het aanpakken van de coronacrisis gaat de CDA’er permanent overnemen.

Bruins werd woensdagavond onwel tijdens het Tweede Kamerdebat over de aanpak van de coronacrisis. Het was een ’flauwte’ die werd veroorzaakt door ’oververmoeidheid’, liet de minister na afloop via Twitter weten. Zijn woordvoering liet donderdagmiddag weten dat de minister voorlopig vanuit huis door zou werken, maar hem is nu door de koning ontslag verleend.

In Den Haag klinkt dat de minister te veel van zichzelf heeft gevraagd bij het bestrijden van de coronacrisis. Bruins had naar verluidt donderdag contact met een dokter, die hem aanraadde rust te nemen die enkele weken zou moeten duren. Dat vond de minister als hoofdverantwoordelijke bewindspersoon tijdens de coronacrisis echter geen optie. Daarom besloot hij zijn ministerschap ter beschikking te stellen.

„Ik vind het ontzettend triest dat het zo afloopt nu”, zegt premier Rutte. Hij wijst erop dat Bruins de afgelopen tijd ’kei- en kei- en kei- en keihard’ aan het werk is geweest in de strijd tegen corona. Hij hoopt ’heel snel te kunnen mededelen’ wie de opvolger van Bruins wordt. Die moet minister De Jonge gaan ondersteunen, hij is nu leidend in het corona-dossier.

De VVD zag zich dus pas donderdagmiddag geconfronteerd met het wegvallen van de minister en moet nu dus in allerijl op zoek naar een vervanger. De naam van voormalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid komt op, omdat zij al goed in de zorgdossiers is ingewerkt en in deze crisistijd dus gelijk aan de slag zou kunnen. Maar Schippers, nu directeur bij DSM, laat weten niet terug te keren naar Den Haag. Ook Henk Kamp kan een optie zijn, die de afgelopen twintig jaar veel ervaring opbouwde als minister op verschillende departementen.

Het kabinet heeft wel besloten dat het bestrijden van de coronacrisis met onmiddellijke ingang de verantwoordelijkheid wordt van minister De Jonge (Volksgezondheid). Deze portefeuille wordt niet meer aan de opvolger van Bruins gelaten. In VVD-kring klinkt dat de partij haast gaat maken met het aanwijzen van een nieuwe minister.

Het kabinet-Rutte III verliest met Bruno Bruins een vierde bewindspersoon. Snel, Harbers en Zijlstra gingen hem voor. Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onder leiding van Mark Rutte zit er sinds eind oktober 2017.

Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah brengen het belangrijkste coronanieuws van de dag in een podcast. De cijfers en de feiten. Luister hier of hieronder.