Nieuws/Binnenland
801339
Binnenland

Minister: claims niet goed voor schoolklimaat

Minister Jet Bussemaker zou het zorgelijk vinden als we in het onderwijs op een claimcultuur afstevenen. Dat zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad naar aanleiding van een AD-bericht dat ouders steeds vaker een jurist zouden inschakelen bij een conflict met de basisschool van hun kind.

Overleggen over kwesties is toch gewoon de manier, overwoog de onderwijsminister. Claims zijn ,,niet behulpzaam'' voor een goed schoolklimaat, zei ze. Ze wees erop dat aankomende docenten goed voorbereid moeten worden op de contacten met de ouders en op diens wensen en grieven rond de kinderen.

Rechtsbijstandsverzekeraars en advocaten zien een grote stijging van het aantal zaken met scholen, meldde het AD vrijdag. Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) zag het aantal zaken in vier jaar bijvoorbeeld met 140 procent groeien. SAR-jurist Rob Scholten vindt het ook een zorgelijke ontwikkeling. ,,Ouders willen het beste voor hun kind en reageren snel emotioneel. Maar een juridische procedure is meestal niet in het belang van het kind.''