Nieuws/Buitenland
801348
Buitenland

Paus benoemt eerste hoofd Rekenkamer

Paus Franciscus heeft de in Nederland geboren Italiaan Libero Milone vrijdag benoemd tot hoofd van de Rekenkamer. Milone (66) is de eerste die de functie gaat vervullen. Hij heeft veel ervaring opgedaan als accountant bij het wereldvoedselprogramma van de VN en grote ondernemingen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Italië, zoals Fiat. Ook is hij oud-topman van accountant- en adviesbureau Deloitte in Italië.

De paus heeft van een goed toezicht op de financiële gang van zaken binnen het Vaticaan een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. Volgens kardinaal Geoge Pell, hoofd van het Vaticaanse secretariaat voor Economische Zaken, is Milone alleen verantwoording verschuldigd aan Franciscus en moeten alle afdelingen binnen het bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk hem inzage in hun boekhouding geven.

Het Vaticaan is in het verleden in opspraak geraakt door dubieuze financiële transacties. Zo was het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan, onder meer betrokken bij het witwassen van zwart geld.