Nieuws/Buitenland
801367666
Buitenland

Regering Roemenië na drie maanden naar huis gestuurd

Premier Ludovic Orban.

Premier Ludovic Orban.

BOEKAREST - Het Roemeense parlement heeft de regering van premier Ludovic Orban na drie maanden ten val gebracht. Een motie van wantrouwen kreeg de steun van 261 van de 465 parlementariërs. „Het parlement heeft de regering met grote meerderheid weggestemd”, zei de leider van oppositiepartij Sociaal-Democraten.

Premier Ludovic Orban.

Premier Ludovic Orban.

De motie van wantrouwen volgde op een voorstel van de regering om de manier te veranderen waarop burgemeesters worden gekozen. Sommige waarnemers vermoeden volgens lokale media dat de regering zelf aanstuurde op een nederlaag.

De stemming brengt vervroegde verkiezingen dichterbij. Orban, die aan het hoofd stond van een minderheidsregering, staat er goed voor in de peilingen. De premier voorspelde voor de vertrouwensstemming al dat zijn regering „op haar pootjes terecht zal komen.”

De regering is nu demissionair en heeft daardoor minder bevoegdheden. President Klaus Iohannis moet een nieuwe premier naar voren schuiven. Hij kiest naar verwachting weer voor zijn bondgenoot Orban. Om vervroegd verkiezingen te kunnen houden, moet het parlement nog twee regeringen afwijzen.