801432
Binnenland

Gek van schittering zonnepanelen

Het zonnige weer is voor enkele bewoners in de Zwolse Crocusstraat geen reden om lekker in hun tuin te zitten. Integendeel, zodra de zon zich laat zien gaan daar de luxaflex naar beneden en sluiten de Zwollenaren zich binnen op. De reden: de ondraaglijk felle weerkaatsing van de zon in de zonnepanelen van hun overburen.

De panelen op de buurhuizen zijn in 2013 geplaatst en sindsdien regent het klachten bij woningcorporatie Openbaar Belang, dat eigenaar is van de woningen, zo schrijft De Stentor. ,,Ik merkte meteen: die schittering van de zon op de panelen is verschrikkelijk", vertelt gedupeerde  Leidi Scholte in de krant. ,,Op sommige momenten lijkt het  alsof er een vuurbal je huis binnenkomt."

Ook de bewoners van drie andere huizen klagen steen en been over de oogverblindende schittering. ,,Ik voel me een gevangene in mijn eigen huis. Pas als 's avonds de zon onder is kan ik buiten gaan luchten", aldus Mien Trentelman.

Openbaar Belang noemt het een 'uniek' probleem dat nergens anders in het land voorkomt. De corporatie gaat enkele panelen nu vervangen door matzwarte exemplaren. Als het probleem daardoor afneemt, zullen alle panelen worden vervangen.