Nieuws/Binnenland
801453
Binnenland

Op een rijtje

Deze plekjes vergeten we in te smeren

Slechts één op de tien smeert’ staat er vandaag in De Telegraaf. En áls we smeren dan zijn er heel veel plekjes die we wel eens vergeten. VROUW zette ze op een rijtje, zodat je deze plekjes voortaan niet meer overslaat.

Uit onderzoek van het TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat het slecht gesteld is met het smeergedrag van Nederlanders. Alleen op zonvakantie of tijdens een bezoek aan het strand wordt er aan zonnebrand gedacht (57 respectievelijk 61%), maar op het sportveld of een terras denkt slechts 10 procent aan het insmeren van de huid.

En als we het doen, dan doen we vaak alleen de blote delen, terwijl UV-stralen ook dwars door je kleding kunnen gaan. Door natte kleding zelfs meer dan bij droge kleding!

--

Fabels en feiten: 'Ik smeer me niet in, want ik verbrand toch niet'

--

De meest vergeten plekjes

Dus goed smeren maar. En vergeet vooral niet de plekjes die we vaak overslaan, want wat dacht je van:

Je lippen

De huid van je lippen is heel erg dun, en daardoor gevoelig voor verbranding. Er zijn speciale lippenbalsems die je lippen tegen de zon kunnen beschermen

Je hoofdhuid

Ken je dat:  een rode scheiding bovenop je hoofd omdat de zon er urenlang op heeft gebrand? Je hoofdhuid is een van de meest vergeten plekken tijdens het smeren. Je kunt er gewoon je zonnebrand voor gebruiken. Wees niet bang voor vette haren, want dat valt reuze mee, omdat zonnebrand vrij snel je huid intrekt.

Je oren

Ze zitten verstopt onder je haar of je denkt er echt niet aan: het insmeren van je oren. Ook hier is de huid vrij dun en zijn ze een gewillig slachtoffer van zonverbranding.

Je zijkanten

Voorkan ingesmeerd, achterkant ingesmeerd... Toch kon je dan 's avonds thuis van een dagje strand en merk je dat je de zijkant van je lichaam vergeten bent vergeten: een pijnlijke, rode huid aan beide zijdes van je lichaam. Een volgende keer niet vergeten!

--

De zonfactor: zonfeitjes op een rij

--

Je ogen

Hup, je smeert je gezicht in, maar op de een of andere manier laat je de oogleden achterwege. Omdat ze verstopt zitten achter een zonnebril? Ook hier kunnen UV-stralen doorheen komen, zeker als je een goedkoop exemplaar gebruikt,  waardoor de kans op verbranding groot is. Wees niet bang om ook op je oogleden zonnebrand te gebruiken om ook dit ’vergeten’ plekje te beschermen.

Je voeten

Leuk al die hippe sandalen en slippers, maar dan hebben je voeten ook een likje zonnebrand nodig! En als je op het strand ligt en je draait je op je buik om de achterkant te laten bruinen, vergeet dat niet om ook de onderkant van je voeten in te smeren.

Je handen

Zo, je hele lichaam is ingesmeerd. Nu even je handen afspoelen of schoon wrijven met een handdoek. Ho, stop! Je handen hebben ook bescherming tegen de zon nodig. Als je alles er weer afpoetst zijn ze niet alleen onbeschermd, maar is de kans op onder andere huidveroudering groot. En je wilt toch niet dat mensen aan de hand van je verschrompelde huid op je handen je ouder schatten dan je in werkelijkheid bent?

--

Bruin zonder bonje: het Smeer ABC

--