Nieuws
801553
Nieuws

Néé, niet weer een meisje!

Heb je vier meiden en hoop je met deze zwangerschap heel erg op een jongetje? En vind je deze zwangerschap best eng omdat je bang bent weer een meisje te krijgen? Schaam je niet, je bent niet de enige. Britse artsen hebben deze psychologische stoornis onlangs erkend als gender disappointment (of; geslachtsteleurstelling). Het treft meer vrouwen dan je denkt. Vanwege het schaamtegevoel lijden moeders (in spe) vaak in stilte en duurt het te lang voordat ze professionele hulp inschakelen.

Huilen, huilen, huilen

Hun ware gevoelens uiten deze wanhopige moeders vervolgens vaak alleen op internetfora. "Ik heb twee dagen in bed liggen huilen toen ik hoorde dat ons derde kindje weer een zoon zou worden", zo bekent een vrouw. "Ik was zo’n wrak dat een vriendin psychiatrische hulp voorstelde", schrijft een andere moeder van vier zonen. "Ik dacht altijd nog wel een dochtertje te krijgen. In gedachten zie ik haar gezichtje al voor me."

Ook een vrouw met drie zonen geeft toe dat ze nooit zal kunnen verwerken dat ze geen dochter heeft. "Ik denk er elke dag aan en de teleurstelling neemt niet af. Integendeel. Ik zal dit de rest van mijn leven moeten meedragen."

Hysterisch na de eerste echo

Lisa Moore, een Britse moeder van twee zoontjes, verliet hysterisch krijsend het ziekenhuis na de eerste echo het ziekenhuis. Andere patiënten moeten op z’n minst hebben gedacht dat ze net gehoord had dat haar ongeboren kindje een ernstige afwijking had. Maar niets was minder waar: Lisa verwachtte een tweeling. Maar erger, vond ze, twee jóngetjes!

"Ik was kapot van verdriet. Als meisje droomde ik al van een dochter. En nu weer twee zonen... Ik huilde de ogen uit mijn kassen om de dochter die ik nooit zou krijgen."Na 35 weken kwam de tweeling met een keizersnede ter wereld. En tot haar grote verrassing was nummer twee... een dochter! "Ik kon mijn geluk niet op! Wat voelde ik me schuldig naar mijn andere kinderen toe dat ik altijd zo naar haar had verlangd." De jongsten zijn inmiddels alweer drie jaar oud. "Ik trek haar echt niet voor, hoor. Maar wat maakt ze mijn leven compleet!"

Kind lijdt

Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg zou geslachtsteleurstelling niet alleen heel verdrietig zijn voor de moeder, ook de kinderen zouden van jongs af aan lijden onder haar gevoelens. "En dat kind gaat compensatiegedrag vertonen om toch maar die liefde en aandacht van mama te krijgen en zo háár pijn weg te nemen. Maar zo’n jongen of meisje zal het in haar ogen natuurlijk nooit goed doen en gaat uiteindelijk de schuld naar zichzelf toetrekken. En ja, dat zijn de mensen die later bij ons op de bank belanden."

Wijnberg heeft dan ook maar één advies: trek op tijd aan de bel. "De relatie met je partner, je familie, je vrienden, deze diepe gevoelens trekken zo’n wissel op je bestaan, dat red je echt niet in je eentje. En niet minder belangrijk, je kind mag hier nóóit de dupe van worden."

Balletje trappen

Nu zijn heel veel mensen natuurlijk dolgelukkig met hun kinderen van hetzelfde geslacht en en maakt het ze niks uit. Vijf meiden op een rij, het overkwam Robert ten Brink en nu ook Ronald de Boer. Suze van Rozelaar, de vriendin van Ronald de Boer is net bevallen van hun tweede kind, een meisje. Het stel kreeg in 2013 ook een dochtertje, Fenna. Met zijn ex-vrouw Sharon heeft De Boer ook nog eens drie dochters: Brooke, Maxime en Demi. Dat wordt dus geen balletje trappen met Ronald junior, maar misschien is Fenna wel behendig met een bal.

Toen Robert ten Brink opa werd kon hij het nauwelijks geloven dat hij een kleinzoon kreeg: "Er zit echt een piemeltje aan, dat is wel heel bijzonder in onze familie."

Jeroen Krabbé heeft drie zonen en Willem-Alexander en Máxima hebben natuurlijk hun drie meiden. Willem Alexander daarover in een eerder interview: "Ik heb de afgelopen veertig jaar goed met vrouwen kunnen opschieten. Dus dat moet lukken", zo antwoordde hij gevat op de vraag over zijn toekomst als enige man in een gezin van vijf. Hij had ook niet speciaal op een jongen gehoopt, zei hij toen. "We wilden niet weten of het een zoon of een dochter zou zijn, we hebben alleen maar gehoopt op een gezonde baby."

Heb jij wel eens stiekem verlangd naar een kindje van een bepaald geslacht? En hoe ging je met die gevoelens om? Praat met ons mee!