Nieuws/Binnenland
801622
Binnenland

Nederland geniet van het mooie weer

Het langverwachte lekkere weer is er dan toch eindelijk. Is het donderdag al erg aangenaam, vrijdag wordt het tropisch warm volgens het KNMI. Volop zonneschijn en op verschillende plaatsen in het land bereikt het kwik de 30 graden. Het is wel van korte duur, want 's avonds is er al kans op stevige regen- en onweersbuien.

Blote benen, korte rokjes, korte broeken en sandalen kwamen donderdag al tevoorschijn. „Als het mooi weer wordt, slaat Nederland meteen massaal aan het barbecueën. Vooral als zo'n warme dag op een vrijdag valt, dus vlak voor het weekend”, aldus een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag. „Vooral barbecuevlees, sausjes, stokbroden en salades doen het goed. Net als bier en wijn.”

„Bij alleen al de aankondiging van mooi weer zie je direct een enorme stijging in de verkoop van barbecues, zowel in de winkels als via internet. De omzet qua verkochte barbecues vervijfvoudigt op dagen als deze”, aldus een woordvoerster van Tuincentra Nederland.

Zoals meestal met fraai weer zullen veel werknemers proberen een vrije dag te scoren. Maar het opnemen van zo'n snipperdag is niet altijd mogelijk. Vooral bij tuincentra, in de horeca en bij supermarkten is het razend druk. „Bij ons werken nu vooral parttimekrachten. Die zijn juist blij met de uren die ze kunnen werken”, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Het opnemen van snipperdagen is volgens hem dan ook niet aan de orde.

Het supermarktconcern laat weten dat op basis van de weersvoorspelling vooral extra barbecue-producten, sauzen, bier en ijsjes zijn ingekocht. „We verwachten tien keer zoveel wegwerpbarbecues te verkopen als anders en achttien keer zoveel grillbriketten om de barbecue aan te maken.” Ook zijn veel meer ijsjes ingekocht. „Lichte, frisse biertjes doen het goed en gewone pils gaat heel hard met deze zomerse temperaturen. We verwachten zo'n vijf tot zeven keer zoveel kratten bier als normaal te verkopen.”

Rijkswaterstaat verwacht het weekend veel drukte op de wegen naar de kust. Niet alleen door de zomerse temperaturen, maar ook door Duitsers die vanwege een feestdag een lang weekend in ons land doorbrengen. Van vrijdag tot maandag zijn er bovendien werkzaamheden op de A58 en die zullen met alle dagjesmensen en strandgangers voor extra verkeershinder richting de Zeeuwse kust kunnen zorgen.