Nieuws/Binnenland

Horeca in kustplaatsen zien niets in plan

Wassenaar nu ook tegen windmolens

Het lommerrijke villadorp Wassenaar heeft zich aangesloten bij de protestcoalitie tegen het megawindmolenpark vlak voor de Hollandse kust. Daarmee is Den Haag de laatste badplaats die zich niet verzet.

Minister Kamp wil een soort ’hek’ van honderden windmolens bouwen op 18 kilometer voor de stranden van kustgemeenten in Zuid-Holland en Noord-Holland. In Katwijk, Noordwijk en Zandvoort spreken ze al over de ’nachtmerrie van Holland’.

Burgemeesters en wethouders uit deze plaatsen voeren actief met ondernemers en inwoners actie. Wassenaar bleef even achter, maar biedt nu onder aanvoering van wethouder Leo Maat (GroenLinks) ook tegenwind.

Petitie

Alle inwoners van het villadorp aan zee zijn deze week opgeroepen om de petitie te steunen waarin wordt opgeroepen om de honderden windmolens te verzetten naar ’IJmuiden Ver’. De gemeente zelf heeft met de andere kustplaatsen een zienswijze ingediend bij het ministerie.

Ondernemers aan de Wassenaarse Slag zijn blij met de steun. „Windturbines op zee gaan ons meer geld kosten dan het oplevert”, klaagt exploitante Irma van strandpaviljoen Sport. „Niemand lijkt het hier aantrekkelijk om naar een windmolenpark te kijken. Bovendien vrees ik dat we ze gaan horen.” Ondernemer Hans: „De ondergaande zon zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Fred (65) van kiosk ’de IJsbol’ noemt het voor ons milieu beter, „Maar voor het uitzicht is het verschrikkelijk.” De nestor van alle Wassenaarse strandondernemers wijst naar Luchterduinen, een windmolenpark in aanbouw voor de kust van Noordwijk. „Met het blote oog lijkt het alsof ze het bouwen recht voor Wassenaar. Het nieuwe plan komt dichterbij, het worden meer molens en ze worden hoger.”

VVD-fractievoorzitter Anouk van Eekelen is blij dat de hele gemeenteraad, op GroenLinks na, zich verzet tegen de plannen. „Maar het college mag wel wat harder op de trom slaan.”

Ziet niet uit!

Strandtenthouders op Scheveningen zijn eveneens faliekant tegen de komst van ‘detonerende kunstmatige windmolens’. „Het ziet er niet uit!”, roept Heino Walbroek, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten. „Behalve dat de prachtige zonsondergang straks niet meer te zien zal zijn, zorgen die molens met de razend drukke vaarroute voor de deur ook nog eens voor praktische problemen”.

De ondernemers in de grootste badplaats van Noord-Europa kunnen zich niet voorstellen dat de gemeente Den Haag instemt met een dergelijke horizonvervuiling, terwijl er juist voor tientallen miljoenen in Scheveningen wordt geinvesteerd.

Vooralsnog zegt verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller geen keihard ‘nee’ tegen windmolens voor de Scheveningse kust. „We willen eerst de juiste informatie van het ministerie. De plannen en tekeningen over hoe het er uit moet komen te zien, zijn nog te schimmig”, zo liet de linkse stadsbestuurder gisteren via zijn woordvoerder weten.