Nieuws/Buitenland
80198484
Buitenland

Raketten afgevuurd op Jeruzalem, parlement geëvacueerd

Palestijnen vuren vanaf Gaza raketten af op Israël.

Palestijnen vuren vanaf Gaza raketten af op Israël.

JERUZALEM - Het geweld in Jeruzalem en de Gazastrook escaleert. Dagenlange protesten van Palestijnen tegen de uitzetting van gezinnen om plaats te maken voor Joodse kolonisten zijn uitgelopen op raketaanvallen tussen Israël en de Gazastrook. Israël laat weten drie leden van de Palestijnse Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, te hebben gedood. Volgens Hamas is één van hun commandanten om het leven gekomen.

Palestijnen vuren vanaf Gaza raketten af op Israël.

Palestijnen vuren vanaf Gaza raketten af op Israël.

Het Israëlische leger zegt dat alleen militaire doelen in Gaza aangevallen worden. Lokale journalisten melden op Twitter dat Israël zich klaarmaakt voor een mogelijk grondoffensief. Minister-president Benjamin Netanyahu meent dat Hamas „de rode lijn” heeft overschreden en dat zijn land „krachtig zal antwoorden.” „Wij zullen geen aanvallen op ons territorium, onze hoofdstad, onze burgers en onze militairen tolereren. Zij die ons aanvallen zullen een flinke prijs betalen.”

Hamas gaf Israël eerder maandag een ultimatum. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou weghalen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels heeft de groepering meerdere raketten afgeschoten, waarvan er zeker één is onderschept door luchtafweergeschut. Terwijl luchtalarmen loeiden in Jeruzalem en omstreken, ontruimde de Israëlische politie het parlementscomplex en werden honderden Joodse gelovigen bij de Klaagmuur geëvacueerd.

Verslaggever Ralph Dekkers is aanwezig bij de rellen in Jeruzalem. Volg hier zijn live verslag:

Bij een Israëlische aanval op het noorden van Gaza zouden volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid negen mensen om het leven zijn gekomen. Over Israëlische slachtoffers door Palestijnse raketten is nog niets bekend.

Daarnaast vinden in Jeruzalem botsingen plaats tussen betogers en de politie. Palestijnen gooien met stenen, terwijl de politie flitsgranaten, traangas en rubberen kogels gebruikt. Inmiddels zouden al 305 mensen gewond zijn geraakt, van wie zeven in levensgevaar zijn. 200 mensen worden in ziekenhuizen behandeld. De politie meldt 9 gewonde agenten.

De directe aanleiding voor het geweld is de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten wijken voor Joodse kolonisten. Het hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken. Een rechtszaak hierover zou maandag plaatsvinden, maar die is uitgesteld.

Israël viert maandag ook Jeruzalemdag, een jaarlijkse feestdag waarop wordt stilgestaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg mochten komen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo