Nieuws
802018
Nieuws

Chaos op Schiphol door nieuwe beveiliging

De nieuwe beveiliging op Schiphol heeft te kampen met ernstige beveiligingsfouten. Dat meldt cabine-en cockpitpersoneel  van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM aan De Telegraaf.

´Crews uit niet-Europese landen worden woensdag bij aankomst niet gecontroleerd bij de checkpoints omdat de pasjes niet goed werken. Er is sprake van ernstige kinderziektes´, zo stellen piloten en stewardessen, die anoniem willen blijven. De bemanningen worden ook op de verkeerde plaatsen op de luchthaven afgezet, iets dat tot veel irritatie leidt.

 

Lees ook: 'Eerst scannen, dan shoppen'. Schiphol over op nieuw controlesysteem

 

'Alles loopt goed'

Woensdag is Schiphol overgegaan op een nieuw systeem, waarbij reizigers van buiten de Europese Unie door een centrale beveiliging gaan. Dit moet leiden tot meer efficiency, omdat passagiers die in het land van herkomst al goed gecontroleerd zijn, niet nogmaals door de beveiliging hoeven.

Schiphol ontkent de problemen met de controles voor de crews. ´Dat kan niet´, zo stelt een woordvoerder van luchthaven. ´Het is een spannende dag,  maar het loopt allemaal goed.´

Langer dan beloofd

In het nieuwe systeem komen reizigers van buiten de EU binnen op de E, F en G-pier, die voor dat doel verbouwd zijn zodat al gecontroleerde reizigers meteen kunnen gaan winkelen of eten. 

Woensdagmorgen zijn ook vluchten van buiten de EU afgehandeld op de D-pier, waardoor passagiers met bussen vervoerd  moeten worden naar het nieuwe checkpoint. Dat de hele procedure daardoor langer duurt dan de beloofde 10 minuten, is het gevolg van de drukte in de ochtendspits, zo stelt de woordvoerder van Schiphol.

Te weinig getest

Vanuit de beveiliging en bouwwereld is gewaarschuwd over de veiligheidsrisico´s van het nieuwe beveiligingssysteem, dat ruim € 400 miljoen gekost heeft.  Er is geen tijd genomen om het nieuwe systeem uitgebreid te testen, omdat Schiphol in één keer over moest op de nieuwe werkwijze.  De luchthaven heeft toegezegd extra mensen in te zetten in de eerste weken.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws