Nieuws
802051
Nieuws

Praat mee

'Laat je studerende kind zélf geld lenen!'

In september is het zover: je tiener gaat studeren, maar loopt door het afschaffen van de basisbeurs wél een flink geldbedrag mis. Wat doe je dan? Sluit je een lening af om een studieschuld bij je kind te voorkomen of laat je jouw puber zélf geld lenen? VROUW vroeg Annemarie Koop van het Nibud om advies.

De tijd dat studenten maandelijks een geldbedrag op hun rekening gestort kregen van de overheid, is voorbij. Vanaf september 2015 is de basisbeurs verleden tijd en moeten studenten een studie uit eigen broekzak betalen of een lening afsluiten bij DUO. Wat betekent: een studieschuld.

---Pubers leren omgaan met geld? Zo doe je dat!---

Studieschuld

Iets wat veel ouders van aanstaande studenten kopzorgen bezorgt, merkt ook Annemarie Koop van het Nibud. Want wat doe je als ouder? Zadel je jouw zoon of dochter op met een schuld of sluit je zelf een lening af om de studiekosten te kunnen betalen?

"Als er geen andere middelen voor handen zijn, kunnen studenten het beste zelf een lening afsluiten. Dit omdat ze tegen een zeer lage rente kunnen lenen en over zeer lange tijd kunnen terugbetalen. Ouders zouden nooit tegen deze gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten bij een bank."

---Lees ook: 'Ik werk langer door om de studie van mijn kind te betalen'---

Begeleiden van studenten

"Wel is het verstandig om samen met je kind goed naar zijn of haar financiën te kijken. Ga bijvoorbeeld om de tafel zitten en zet alle inkomsten en uitgaven op een rij. Wat kunnen ze zelf betalen? Wat kun en wil je als ouder bijleggen, en wat blijft er dan onder aan de streep over?"

"Dit gat zou je kunnen opvullen met een lening", vervolgt Koop. "Het is echter wel verstandig om alleen te lenen wat strikt noodzakelijk is. Dit om een onnodige hoge studieschuld te voorkomen."

"Tevens kun je kijken of ze inkomsten kunnen verhogen door bijvoorbeeld meer te gaan werken of uitgaven kunnen verlagen door bijvoorbeeld een abonnement stop te zetten. Als ouder kun je jouw zoon of dochter hier prima bij helpen."

Tevens adviseert Koop om je kind te wijzen op de financiële voordelen. "Denk aan zorgtoeslag, maar ook aan bijvoorbeeld de belastingaangifte. Veel studenten zijn hier niet van op de hoogte, terwijl dit jaarlijks honderden euro's kan schelen."

---Lees ook: student heeft ruim €4854 schuld---

Schenken

"Ouders zouden tevens een steentje kunnen bijdragen aan de studie van de kinderen door een geldbedrag te schenken", legt Koop uit. "Zo kunnen ze bijvoorbeeld eenmalig een hoog geldbedrag belastingvrij schenken als dit aan een studie of woning wordt gespendeerd. In de nieuwe Geldwijzer Studenten hebben we alles voor (aankomende) studenten en hun ouders uitgelegd!""

Hoe lossen jullie dit op? Betalen jouw kinderen de studie zelf of heb jij een lening afgesloten om de studie te kunnen bekostigen?

Praat mee!