Nieuws
802110
Nieuws

Odette blogt

We horen kanker en denken dood

“En, smaakt het een beetje?”, de serveerster die bijna in mijn gezicht hangt, trekt er een gezicht bij alsof ze het tegen een 3-jarig kind heeft. Ik heb spijt – als de ontbrekende haren op mijn hoofd -, dat ik in de gauwigheid een hoed in plaats van mijn Toupim (een fenomenale haarband gemaakt van mijn eigen haren) op heb gezet vanochtend.

Ze is helaas de enige niet, de serveerster. Begrijp me goed, dit is geen verwijt, maar wel een fascinerend fenomeen, waar ik maar niet aan kan wennen. Mensen bedoelen het geweldig goed en hebben de beste intenties, alleen omgaan met kanker blijft voor velen een lastig ding. Zo begon er laatst nog iemand keihard in mijn oor te schallen. Waarop ik – wellicht ietwat te ongenuanceerd – zei: “het zit in mijn long en in de buikregio, nog niet in mijn oren, zover ik weet”. Hoe vervelend ook, maar we kunnen allemaal morgen onder een tram lopen. Soms zeg ik wel eens glashard: “Ik heb in ieder geval nog een kans, iemand die neerstort in een vliegtuig, heeft die optie niet gekregen.”

Een nieuwe kijk op kanker

Wat mij vooral duidelijk is geworden door deze situatie, is het feit dat de hoogste tijd is aangebroken voor ‘Kanker anno 2015’. Een nieuwe kijk op kanker. Ja, er gaan nog steeds veel te veel mensen dood aan kanker, maar er zijn ook steeds meer overlevenden en een behoorlijke groep chronische patiënten die het dankzij de constante behandelingen heel erg goed doen. Alleen de maatschappij waarin wij leven loopt nog schromelijk achter. Wij horen kanker en denken dood. En ja, helaas klopt dat ook in vele gevallen, maar in heel veel gevallen ook niet. Wees nou eerlijk, al zou het wel zo zijn, dan nog wil je de tijd die je rest toch niet doorbrengen met zielige blikken, non-stop treurige momenten en mensen die je aan kijken met een meelijwekkende blik? Natuurlijk, voor naasten is alles vaak zwaar en moeilijk te verwerken. Maar roept kanker ons nou juist niet op om het leven te vieren? Al die ervaringen, plus de mooie, ontroerende reacties die ik op deze column krijg, hebben mij ertoe gezet om ieder “moeilijk” moment om te zetten naar een mooi moment.

Beauty verwenmiddag

Zo kwam ik ruim een week geleden uit de preoperatieve besprekingen in het AVL en ik voelde de stroom aan informatie duizelen. Van risico’s tot onvermijdelijke gevolgen. Gelukkig had ik net een beauty verwenmiddag met vriendinnen ingepland, waardoor ik al snel weer in de ontspanningmodus raakte. Toch bleef het knagen. Ik kan immers een halve dag in de beautyspa gaan relaxen. Dat geldt niet voor iedereen. Dus besloot ik om de daad bij het woord te voegen en naast de initiatieven waar ik op de achtergrond bij betrokken ben, een pagina in het leven te roepen. “Kankervrije Dagen”.

Een Facebook pagina waarop mensen elkaar een handje helpen waar nodig, maar vooral ook boordevol fraaie tips, die voor de variatie eens niet zo beladen zijn. Want al heb je kanker, dan hoef je daar niet 24-uur mee bezig te zijn. En die loodzware rand, die helpt ook al niemand. Nog geen halve dag na het oprichten van de pagina, stromen de aanbiedingen massaal binnen. Mensen die willen helpen, kleine zelfstandigen die aanbieden iemand gratis een massage, yogales of mondhygiënische behandeling of ontspannende workshop te geven. Een win-win situatie: de gevers zijn blij dat ze iemand een mooi moment cadeau kunnen geven, de ontvangers worden getrakteerd.

En ik? Ik kreeg die dag het beste cadeautje ooit. Een vriendin stuurt me een berichtje. Haar 85-jarige moeder ligt in het ziekenhuis grijnzend  aan de chemo. Ze maakt grappen en roept “embrace your chemo”. “Ja”, zegt de vriendin in kwestie, “dat heeft ze van jou, jij hebt haar geïnspireerd.” Tja, en wie ben ik dan nog om überhaupt iets te zeggen? Gil maar keihard in mijn oor, behandel me maar alsof ik knettergek ben, want ondanks dit bizarre gevecht, ben ik meer dan dankbaar dat ik de gelegenheid heb gekregen om de wereld een klein stukje mooier te maken.

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.